Čileanci ustavom štite “prava na mozak”

0
134
Čileanci ustavom štite "prava na mozak" (Foto: Image by Tumisu from Pixabay)

Čile bi mogao postati prva država na svijetu koja će zaštitu “neuroprava” ili “prava na mozak” ugraditi u svoj ustav da zaštiti ljudski um od manipulacija mogućih razvojem umjetne inteligencije.

Ustavna reforma koja je u toku u toj zemlji želi ugraditi u ustav pravo na “očuvanje tjelesnog i psihološkog integriteta” građanina tako da nikakav “autoritet ili pojedinac” ne može primjenom novih tehnologija koje djeluju na ljudski mozak “povećati, smanjiti ili remetiti individualni integritet bez pristanka osobe”.

Senator Guido Girardi, jedan od promotera tog zakonskog prijedloga, objašnjava da se želi zaštititi “posljednja granica” ljudskog bića: njegov um.

Čileanski zakonodavci smatraju da su neurotehnologije sposobne sprovoditi procese “čitanja” i “upisivanja” u mozak omogućavajući time registrovanje mentalnih podataka neke osobe, te bi u bliskoj budućnosti mogle mijenjati ih i dodavati nove.

“Ako ta tehnologija može čitati vaše misli i prije nego što vi postanete svjesni šta mislite, ona može upisati u vaš mozak emocije, misli, istoriju koja nije vaša i koje vaš mozak neće moći prepoznati kao vaš ili kao ‘umjetnu kreaciju'”, ističe Girardi.

Zbog toga je “važno”, napominje Girardi, zakonski urediti to područje za buduću realnost koja bi mogla “ugroziti samu srž ljudskog bića, njegovu autonomiju, slobodu i slobodu izbora”.

Na pitanje je li stvarnost već blizu naučnoj fantastici, Rafael Juste, naučnik sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku istakao je da su stručnjaci već uspjeli u mozak miševa ugraditi stvari koje oni nisu nikada vidjeli, koje asimiliraju kao vlastite ideje i ugrade u vlastito prirodno ponašanje.

“Ako možete ući unutra, u hemijski proces mozga i stimulisati ga ili inhibirati, možete i mijenjati odluke ljudi. To je nešto što već činimo sa životinjama”, tvrdi Juste.

Razvoj neurotehnologije može plašiti, ali ima i svoje dobre strane. Kao primjer navodi se da će se u bliskoj budućnosti moći liječiti gluhoća implantatima ili sljepoća zahvaljujući već uspješnim ispitivanjima sprovedenima u laboratoriji na šimpanzama. Moguće je čak i ugraditi stimulatore u mozak koji mogu poboljšati život oboljelih od Parkinsonove, Alchajmerove bolesti ili šizofrenije. (N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here