CIK uz pomoć Tužilaštva i SIPA-e želi spriječiti izborne nepravilnosti

0
315

Centralna izborna komisija (CIK) tražila je sastanak s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) zbog pokušaja prevara koje su već počele i trajaće do kraja izbornog ciklusa. Identičan scenario ponavlja se od raspisivanja prvih izbora u našoj zemlji. Ponavlja se i izostajanje odgovornosti.

U Bosni i Hercegovini glasaju preminuli, glasački listići se fotografišu i šalju političkim strankama, po firmama kruže spiskovi “sigurnih glasova” onih koji su ucijenjeni radnim mjestom, glas ima cijenu, a trguje se i mjestima u biračkim odborima. Ovo su samo neke od stotina nezakonitosti i nepravilnosti koje se ponavljaju od izbora do izbora. Centralna izborna komisija u susret lokalnim izborima tražila je sastanak sa Tužilaštvom BiH i SIPA-om. Prijaviće kršenja Izbornog zakona koja su uočili na početku izbornog procesa.

-Kada su u pitanju, prije svega, prijave glasača iz inozemstva, a isto tako i prikupljanje potpisa kandidata koje trebaju radi ovjere svojih listi. Sva kaznena djela za koja smatamo da su počinjena, dužni smo te materijale dostaviti Tužiteljstvu BiH. Mi smo to i do sada radili,istakao je Vlado Rogić, Centralna izborna komisija BiH

Uprkos brojnim prijavama na opštim izborima 2018. godine, prema podacima nadležnih tužilaštava, samo jedan postupak proveden je do kraja. Kažnjeno je fizičko lice iz Bijeljine sa 500 konvertibilnih maraka. Ostali slučajevi još nisu dobili sudski epilog.

Posljednja u nizu je optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH, kojom se muškarac tereti da je, kao član biračkog odbora, glasao umjesto druge osobe.

Nevladine organizacije godinama upozoravaju na sve transparentnije kršenje Izbornog zakona. Ono što još više brine je, kažu, izostanak bilo kakve odgovornosti.

-Imate i javno čak, s vremena na vrijeme, kupovinu glasova koju niko više ne smatra ni spornom. I kompletan taj predizborni period se nedovoljno prati od strane onih koji bi to trebalo procesuirati, rekla je Ivana Korajlić, “Transparency International BiH”

Nikakve ozbiljnije promjene ne mogu se očekivati bez korjenitih izmjena Izbornog zakona, kažu stručnjaci.

-Dan danas se predlaže, nažalost, ponovo trošak za građane BiH, da se uvedu skeneri, da se uvede biometrijska identifikacija birača, da se postavi videonadzor, ne tamo gdje građani glasaju, kako bi se zadržala tajnost, nego ponašanje same izborne administracije, međutim, obično kažu da nema novca, rekao je Vehid Šehić, Koalicija “Pod lupom”

Iako su načelno svi za ove izmjene, političke stranke su ipak jedinstvene u jednom – status quo im odgovara. Zbog toga, kad god Izborni zakon dođe na dnevni red, konsenzusa nema.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here