U Bosni i Hercegovini, politička kriza i endemska korupcija šteti njenim građanima

U Senatu Sjedinjenih Američkih Država za danas je najavaljeno saslušanje koje se tiče zapadnog Balkana, a posebno se naglašava podrška SAD miru i prosperitetu regiona.

Kako je saopćeno na službenoj stranici američkog Senata, saslušanje će se provesti u senatskom odboru za vanjske poslove za Evropu i regionalnu saradnju.

Saslušanje Senata dolazi u periodu političkih tenzija u BiH i pojačane aktivnosti američke administracije na zapadnom Balkanu, naročito u oživljavanju dijaloga između Srbije i Kosova, kao i izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države više puta su naglasile kako su uz Bosnu i Hercegovinu, u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i nastavku demokratskih reformi i pojačanom opredjeljenju za vladavinu prava.

Kako je objavljeno na web-stranici Komiteta, pred senatore će izaći Gabriel Escobar, specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan i Lisa Magno, zamjenica pomoćnika administratora SAD u State departmentu.

Prvi se obratio Gabrijel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region.

Predsjedavajuća Shaheen, rangirani članu Johnson, uvaženi članovi pododbora, hvala što ste me pozvali da razgovaramo o angažmanu na zapadnom Balkanu. Evropa kao slobodna, cijela, prosperitetna i u miru ostaje u vitalnom interesu Sjedinjenih Država i u srži naše politike. Zapadni Balkan je ključan za ovu viziju, iako njegov potencijal ostaje neispunjen. Bajdenova administracija prepoznaje ovaj izazov i ostaje privržena ovom regionu, što jeste historijski, politički, kulturno i geografski nedjeljivi dio Evrope.

Naš dugogodišnji diplomatski angažman podržava punu integraciju zapadnog Balkana u evroatlantske strukture. Jači Balkan, integrisan u jaču Evropu, čini jače Transatlantsko partnerstvo.

U tom cilju, Sjedinjene Države nastavljaju da produbljuju naša dugogodišnja partnerstva u regionu. Samo u proteklih nekoliko mjeseci smo proslavili 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom i održali naše prve bilateralne odbrambene konsultacije u pet godina, najavili specijalnu ponudu štab operativnih snaga u Albaniji, poželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj u program ukidanja viza u sklopu programa proširenja bilateralnih putovanja i trgovine, i u velikoj mjeri se smo se oslanjali na naše partnere na Kosovu, u Albaniji, i Sjevernoj Makedoniji u periodu potrebe da privremeno ugoste hiljade evakuisanih afganistanskih ljudi.

Također nastavljamo da gradimo ekonomske veze Amerike sa regionom. Prošle godine smo pokrenuli inauguralni ekonomski dijalog SAD i Crne Gore, ojačali evropsku energetsku sigurnost kroz projekte u Albaniji i Hrvatskoj i proslavili značajne investicije američkih firmi u Srbiji. Naši partneri na zapadnom Balkanu su spremni za bližu integraciju sa jedinstvenom EU tržištu, a mi ih nastavljamo podržavati. Regionalne inicijative kao što je EU Common Regional Tržište, Otvoreni Balkan i Zelena agenda pokazuju da dublja ekonomska integracija i saradnja je neophodna za održivi rast i članstvo u EU.

Postoje ogromne mogućnosti za američka preduzeća, a mi nastavljamo da ohrabrujemo zemlje da ojačaju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i povećavaju transparentnost kako bismo proširili mogućnosti ulaganja. Neophodne reforme će povećati prosperitet, dati prioritet održivim investicijama i čistoj energiji i zaustaviti odliv mozgova. Oni će također smanjiti politički vođena ulaganja vanjskih aktera i izgraditi temelje za dobrosusjedske odnose i stabilnu upravu.

Indikatori napretka ka evropskim integracijama zapadnog Balkana uključuju dublju regionalnu saradnju i rastući demokratski i ekonomski razvoj. U nekim zemljama regiona vidjeli smo ozbiljne napore za jačanje demokratskih institucija i borbu protiv korupcije.

To nije slučaj u svim zemljama zapadnog Balkana i bilo je nazadovanja. U Bosni i Hercegovini, politička kriza i endemska korupcija šteti njenim građanima i ugrožavaju regionalnu stabilnost, njen euroatlantski put i napredak postignut od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na kraju govorio je i o visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Christianu Schmidtu.

“Snažno podržavamo visokog predstavnika i njegovu ulogu medijatora. Razumijem zabrinutost onih koji bi željeli vidjeti nametnuta rješenja, ali nametnuta rješenja nisu demokratski odgovor na demokratske izazove. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da budemo u partnerstvu sa evropski orijentisanim, demokratski fokusiranim političkim strankama i liderima kako bi mogli sami da riješe probleme svoje zemlje”, kazao je Escobar te dodao:

“To ne znači da ne podržavamo bonske ovlasti visokog predstavnika. Ali mi mislimo da je to posljednje sredstvo, nuklearno sredstvo i ono koje bi onda ostavilo odgovornost međunarodnoj zajednici da to implementira. Smatramo da su politički sistem i politički lideri, većina političkih lidera u Bosni i Hercegovini, dovoljno zreli i demokratski fokusirani da mogu rješavati svoje nesuglasice kroz vlastite procese. I tako bi trebalo da bude”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *