Teme Sadržaji označeni sa "aziz cackovic"

aziz cackovic

 U subotu počinje prvi krug play offa za prvaka BiH odbojkašica. Sloboda Tuzlafarm domaćin je četvrtoplasiranoj ekipi HE na Drini iz Višegrada. Međutim, trener Nihad Zahirović na današnjoj konferenciji za medije nije sijao optimizmom.

press_sloboda_tuzlafarm_muslimovic_zahirovic_cackovic_130314(Portparol Muslimović, trener Zahirović, predsjednik Čačković)

Rekao je da je ovo vjerovatno posljednji meč u ovoj sezoni koji će Tuzlanke odigrati pred svojom publikom. Predsjednik kluba, Aziz Čačković, kazao je kako bi ljubitelji odbojke baš zbog toga trebali u subotu doći i pozdraviti Farmaceutkinje, te im time odati priznanje za uspjeh u prvoj premijerligaškoj sezoni.

Što je razlog da trener Zahirović mršti obrve uoči susreta sa Višegrađankama?

– Sigurno je da neće igrati kapiten Sanja Kojić – Đurić, koja je ozlijeđena i zbog toga nije nastupila ni na završnici Kupa BiH u Brčkom. Uz nju, ozlijeđene su Lejla Softić, Amela Hadžić i Anela Zukić, te je njihov nastup upitan, što bi bio veliki hendikep. To, međutim, nije razlog da ne pokušamo iznenaditi suparnice i inače uspješnu sezonu začiniti još jednom pobjedom – kazao je Zahirović.

Predsjednik Aziz Čačković podsjetio je da je Sloboda Tuzlafarm osvojila Kup Federacije BiH, te da je na završnici, u polufinalu, pružila snažan otpor ekipi Gacka, koja je kasnije osvojila trofej Kupa BiH.

– Naše ambicije u idućoj sezoni su veće. Planiramo angažovati nekoliko pojačanja, ali generalna orijentacija će biti na igračicama koje treniraju i igraju u Tuzli, a ne da dolaze samo kako bi odigrale utakmicu. Mnogo očekujemo i od naše škole odbojke – istakao je Čačković.

Utakmica 1. kola play offa Sloboda Tuzlafarm – HE na Drini igra se u maloj dvorani Mejdana, u subotu, 15. marta, sa početkom u 19 sati. (as, mp, tl)

29 122

Aziz Čačković, sad već smijenjeni ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona, pokrenuo je disciplinski postupak protiv svog pomoćnika za trgovinu Ekrema Avdića zbog toga što je, kako je navedeno u prijavi, na radnom mjestu ispoljavao svoja politička uvjerenja i stavove favorizirajući jednu političku stranku, čime je na indirektan način vrijeđao suradnike koji nemaju identične političke stavove ili uvjerenja, objavile su Nezavisne novine, čiji tekst u cijelosti prenosimo.

Ekrem_avdic_02
Kako je riječ o našem kolumnisti, komentar ovog slučaja dat ćemo na kraju.

“Avdić je dugogodišnji novinar iz Tuzle, koji u posljednje vrijeme piše kolumne na portalu Tuzlalive.ba i još nekim, s kritičkim osvrtom na aktuelna dešavanja u BiH. Čačković je posljednjeg dana dužnosti, prije nego što ga je na poziciji ministra zamijenio Senaid Hadžić, uputio žalbu Agenciji za državnu službu Federacije BiH zbog obustavljenog disciplinskog postupka, pišu Nezavisne novine.

U Agenciji za državnu službu su naveli kako je prvobitna Čačkovićeva prijava odbijena, jer je došlo do zastare pokretanja i vođenje disciplinskog postupka. Ostavljena je mogućnost žalbe koju je Čačković iskoristio, a konačnu riječ u ovom slučaju dat će Disciplinska komisija Agencije za državnu službu.

“Sve me ovo podsjeća na najcrnje dane staljinizma. Meni se uskraćuje osnovno ljudsko pravo – pravo na slobodu govora. U obrazloženju su naveli kako državni službenik ne smije obavljati dužnost ili djelatnost ili biti na položaju koji dovodi do sukoba interesa s njegovim službenim dužnostima, a naročito ne smije slijediti upute političkih stranaka. Nisam član niti jedne političke stranke, niti sam slijedio bilo čije upute. Kao dugogodišnji novinar ukazivao sam i ukazivat ću na anomalije u našem društvu sviđalo se to nekom ili ne”, kaže Avdić.

Ekrem Avdić i Aziz Čačković su u postupku medijacije, koji je vodila Bila Tulumović, ostali pri svojim stavovima. Avdić je potcrtao kako član 19, na koji se poziva Čačković, zadire u delikt mišljenja i da on smatra kako kao novinar ima pravo javnog istupanja. Avdić je naveo i kako njegovi tekstovi nisu pisani po uputi nijedne političke stranke nego je to njegovo slobodno novinarsko mišljenje i obaveza ukazivanja na loše stanje, te kritika aktuelne političke elite.

Međutim, Čačković je u postupku meditacije predložio da se Avdiću izrekne javna disciplinska opomena i prestanak objavljivanja kolumni u elektronskim medijima.

“Naravno da na to nisam pristao. Čačković je uputio žalbu Agenciji za državnu službu, a ja ću, kada se sve ovo okonča, podnijeti prijavu za mobing”, kaže Avdić, objavljeno je u Nezavisnim novinama.

Redakcijski komentar: Mada nije novinarska praksa da se u jednom mediju komentarišu stavovi izneseni u drugom, ovoga puta jasno stajemo na stranu kolege Avdića iz najmanje dva razloga. Prvi, on je naš saradnik na volonterskoj osnovi, kao kolumnista, i podupiremo ga u cijelosti kao osobu koja je novinar po osnovnoj profesiji.
Podupiremo ga i kao novinara koji svojim britkim komentarima, uglavnom na račun vladajuće oligarhije, suštinski staje u odbrani temeljnih vrijednosti društva, morala, poštenja, istine. To što ta istina zna boljeti, nije problem Ekrema Avdića, nego onih koji ne vide šumu od jednog drveta i koji društvene vrijednosti potčinjavaju sebi i svojim istomišljenicima, ne prezajući od kriminala i korupcije zarad ostvarivanja osobnih interesa, tako ni od staljinističkih metoda da ušutkaju one koji misle drukčije: slobodno, čestito, pošteno!

Drugo, jasno je da je Čačković svoju prijavu protiv Avdića podnio po nalogu viših partijskih instanci, nemoćnih da na drugi način spriječe širenje istine o rastruranju države, odnosno, pravljenju države za par ljudi i njihove porodice. Ako se prisjetimo intervjua koji je za njemu podobne medije, uoči izbora, dao jedan od ovdašnjih “bogova života i smrti”, pronaći ćemo stanovitu prijetnju na temelju koje je krenula odmazda prema Avdiću. Taj je moćnik izjavio slijedeće:
“…Vi imate i jednog državnog službenika u Vladi TK koji se bavi Gebelovskom propagandom, a da li trebam i kazati da to kao državni službenik ne bi smio raditi…Mi ćemo one koji se bave prljavom kampanjom pobijediti, ali onda ćemo se pozabaviti tim fenomenom”.

Kako se SDP i njegovi lideri, bave “fenomenom”, pokazuje upravo slučaj novinara trenutno na dužnosti pomoćnika ministra, Ekrema Avdića. Njegov doskora pretpostavljeni, Aziz Čačković, dobio je partijski zadatak da ga diskvalifikuje  i neutrališe “fenomen” opasan po stranku popularno zvanu “crveni kmeri”. Tvrdnja kako je naš kolumnista, kao državni službenik, zaposlenima naturao svoje mišljenje o političkim protivnicima, demantovali su sami zaposleni, potpisivanjem dokumenta u kojem su se izjasnili da Avdić s njima nikada nije razgovarao o onome što je iznosio u svojim kolumnama!

Dalje, tvrdnja da Avdić, kao državni službenik, nema pravo da se u slobodno vrijeme bavi onim za što se školovao i što je skoro cijeli radni vijek radio – novinarstvom, notorna je glupost. To je isto kao kada bi načelniku Tuzle Jasminu Imamoviću rekli da se ne smije baviti pisanjem, a on to, kao i Ekrem Avdić, radi. Čak o tome razgovara i u radno vrijeme, pogotovo kada organizuje i troši državne novce za Književne susrete.

Tio je isto kao kada bi dr. Nadi Pavlović – Čalić zabranili da, kao ministrica s istim obavezama prema državnoj službi kao što je imaju i ostali zaposlenici, o pitanjima zdravstva iznosi mišljenja suprotna onim koje imaju njene kolege, angažovani u drugim političkim partijama.

Ima li, npr, pravo Avdićev kolega Zlatko Dukić, pomoćnik ministrice u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da se bavi književnošću i da objavljuje kolumne u brojnim medijima, u kojima kritikuje aktuelnu političku elitu? Dakako da ima, Dukić to i radi, ali kako to da postoje dvostruki aršini, pa za istu “stvar” Avdića njegov pretpostavljeni prijavljuje, a Dukića njegova šefica, iz iste stranke u kojoj se nalazi Čačković, ne prijavljuje!?

Očito je, dakle, da pojedine stranke, odnosno, njene perjanice, u “slučaju Avdić”, ali i u drugim, poput FTV, žele ponovno afirmisati verbalni delikt, ubojiti član 133 zakona bivše države, kojim su neistomišljenici osuđivani, trpani u zatvore, progonjeni. Imamo u Tuzli više takvih primjera upravo kada su novinari u pitanju.

Žele li, dakle, Čačković i njegovi nalogodavci, ponovo uvesti u promet delikt mišljenja, kao jednu od najvećih tekovina staljinizma? Žele li ugušiti slobodu mišljenja i javnog djelovanja, što je zajamčeno evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama?

- Ne dao Bog da još poklope policiju i pravosuđe, ubijali bi nas ko Udba iza kuće! – prokomentarisao je Ekrem Avdić pokušaj svoje likvidacije, odnosno, pokušaj stavljanja političkog flastera na slobodno mišljenje i svoje pravo da o životnim aktuelnostima, u državi koja jedva diše, u ime svekolike javnosti, iznosi lične stavove i kritike.

Ovaj naš komentar skroman je čin podrške kolegi i saradniku, ali i potez kojim želimo javnost upoznati na šta su sve spremni politički močnici kako bi od naroda, primjenom najrigidnijih metoda zastrašivanja, napravili poslušnike, ćutologe, kratko rečeno: ovce! No, staljinisti neće proći! (Redakcija TuzlaL!VE.ba portala)

0 36

Trgovačko društvo «Omega» iz Živinica, generalni zastupnik jedne od vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji bijele tehnike i audio-vizuelnih uređaja, turskog «Beka» u BiH, vrši pripreme za otvaranje proizvodnih pogona u našoj zemlji. O tome je, među ostalim, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Aziz Čačković, razgovarao sa generalnim direktorom «Omege», Edinom Džambićem.

Ministar Čačković je rekao da je bescarinska zona Međunarodnog aerodroma «Tuzla» pogodna lokacija za izgradnju fabrika u kojima bi se montirali i djelimično proizvodili uređaji multinacionalne komapnije «Beko».

U vezi s tim, biće održan i radni sastanak sa dr Brunom Bojićem, predsjednikom Vanjsko-trgovinske komore BiH.

Na radnom sastanku u «Omegi» bilo je riječi i o tome što Ministarstvo može učiniti sa stajališta jednostavnijih administrativnih procedura u trgovačkoj djelatnosti, te eliminaciji nelojalne konkurencije i suzbijanja «crnog tržišta» bijele tehnike. (tl)