Presuda u političkom procesu ‘Rudnik soli Tuzla’: Oslobođeni Enver Bijedić i svi akteri maratonskog suđenja!

Kantonalno tuzilastvo_Cazim Serhatlic_hapsenje_ Rudnik Soli
(Tužioci Ćazim Serhatlić, desno, i Dalibor Bingas, na presici nakon hapšenja Envera Bijedića i ostalih aktera “afere Rudnik soli”. Puno mikrofona, a medija nigdje tokom suđenja – Foto: Arhiva)

Nakon tri i po godine sudovanja, jutros je okončan dugotrajni i, kako smo više puta navodili, politički proces u predmetu ‘Rudnik soli Tuzla’.

U Općinskom sudu u Gračanici sutkinja Selma Brkić saopćila je prvostepenu presudu prema kojoj su oslobođeni optužbi za organizovani kriminal: Enver Bijedić, tadašnji predsjednik političke partije Socijaldemokrati BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženan Mujkić i Atif Mujkić – odgovorna lica u firmi „Mining & Drilling Gračanica, Amir Sušić i Aziz Čačković – bivši direktori u Rudniku soli Tuzla, zatim, Amir Tursunović – bivši predsjednik NO Rudnika, Asmir Hasić – bivši ministar privrede u Vladi TK, Suad Fejzić i Nermin Uljić – odgovorna lica i članovi Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Svi oni su oslobođeni optužbi za organizovani kriminal, koje su zastupali Ćazim Serhatlić i Dalibor Bingas, tužioci Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su bili optuženi za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Vezani članci
https://tuzlalive.ba/sudski-proces-rudnik-soli-tuzla-u-zavrsnoj-fazi-optuzeni-iznijeli-svoje-odbrane/

https://tuzlalive.ba/uhapsen-enver-bijedic-sa-saradnicima-firmi-s-jednim-zaposlenim-ugovor-od-55-miliona-km/

https://tuzlalive.ba/politicki-sudski-proces-u-tuzli-tuzilac-izmijenio-optuznicu-enveru-bijedicu/

https://tuzlalive.ba/otvorena-istraga-protiv-envera-bijedica-i-jos-pet-osoba-posao-vrijedan-55-miliona-km-dodijelili-firmi-koja-ima-jednog-radnika/

https://tuzlalive.ba/blizi-se-kraj-procesa-rudnik-soli-tuzla-sutkinja-odbila-zahtjev-serhatlica-o-prosirenju-istrage/

Nakon što su tužioci Ćazim Serhatlić i Dalibor Bingas, prije tri i po godine, pompezno javnosti saopćili da se devet osoba udružilo u ‘organizovanu grupu radi činjenja krivičnih djela radi sticanja materijalne i druge dobiti’, nastao je najduži politički proces u povijesti be-ha pravosuđa. Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica. Saslušano je više od 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih lica, te izvršen uvid u više od 1.000 ‘materijalnih dokaza’, ali na kraju se ispostavilo da je sve bilo tekl puki balon od sapunice.

Podsjetimo, tužioci su rekli da se radi o kriminalu teškom 5,4 milijuna maraka počinjenom u Rudniku soli Tuzla. Već pri saopštavanju ‘vijesti’ odabranim medijima, napravljena  je katastrofalna greška tužioca. Naime, vrijednos ukupnog posla na radovima pet novih bušotina soli, kojeg je dobila gračanička firma Mining&Drilling, bila je 5,4 milijuna maraka, a ne vrijednost navodnog ‘kriminala’.

Naravno, u toku maratonskog sudskog postupka pred sutkinjom Općinskog suda u Gračanici, Selmom Brkić, tužilac Serhatlić nije predočio niti jednu pravnu činjenicu koja bi dokazala njegov literarni rad nazvan optužnica. Čak, nijedan njegov svjedok nije dao nijedan argument njegovoj optužnici. Taj politički sudski proces je bio interesantan i OSCE-u BiH, čiji je službenik pratio cijeli tok suđenja.

Portal TuzlaLIVE.ba od početka je pratio ‘slučaj’ i suđenje, uz sumnje da se radi o montiranom političkom procesu što se na kraju i potvrdilo.

Izricanju prvostepene presude prisustvovali su osumnjičeni u ovom procesu, njihovi odvjetnici, te predstavnici Tužilaštva TK koje ima pravo na žalbu u zakonskom roku. (E. Avdić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *