Uhapšen Enver Bijedić sa saradnicima: Firmi s jednim zaposlenim ugovor od 5,5 miliona KM

5
587
Pripadnici policije ispred kuće Envera Bijedića u Tuzli (Foto: MUP TK)

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u Tuzli, saznaje Istraga.ba.

Osim Bijedićevih stanova u Tuzli, pripadnici SIPA-e pretresaju još najmanje pet lokacija u Banovićima i Gračanici. Izdat je nalog za hapšenje ukupno šest osoba.

Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla. Istraga.ba saznaje da su među osumnjičenima, osim državnog zastupnika Bijedića, još i kadrovi Socijaldemokrata Aziz Čačković, Amir Tursunović, Amir Sušić, te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić.

Svi oni su povezani sa sklapanjem štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla. Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je i onaj koji je potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

Osobe koje su predmet istrage sumnjiče se za organizovano namještanje tendera za iskopavanje soli u rudniku, a čime su stekli veću nezakonitu imovinsku korist.

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada. Suvlasnik te firme je osumnjičeni Atif Mujkić dok je prokurist njegov sin Dženan.

“To je prvi put da je domaća kompanija dobila taj posao. Mi smo dugo prisutni u Rudniku soli, ali smo radili u saradnji sa stranim kompanijama. Nismo bili opremljeni, nije bilo dovoljno snage da bi to mogli sami obavljati” rekao je Dženan Mujkić, prokurist MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica prilikom prošlosedmičnog potpisivanja ovog ugovora.

SIPA je je juros upala u stan Dženana Mujkića i očekuje se njegovo hapšenje. Mujkić je ugovor potpisao sa direktorom Rudnika soli Tuzla Azizom Čačkovićem, koji je, također, kadar Bijedićeve partije Socijaldemokrati. I Čačković je osumnjičen i očekuje se njegovo hapšenje. Osim Čačkovića pod istragom je i bivši direktor Rudnika soli Tuzla – Amir Sušić, ali i predsjednik Nadzornog odbora Amir Tursunović.

Rudnik soli Tuzla u većinskom je vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona. Tokom dana očekuje se i pretres stranačke centrale Socijaldemokrata BiH. Enver Bijedić i ostali su osumnjičeni za krivična nezakonito posredovanje i sklapanje štetnog ugovora, objavila je Istraga.ba.

5 Komentari

  1. Bolje da su ga uhapsili zbog 15 maja, vjerujem da su ove Gracanlije imale makar 2 lopate i cekic, za razliku od Giproma prije dobijanja prvog ugovora u Tuzli…..Enko, pazi da ti ne ispadne safun dok se tusiras

  2. Vidim u pročelju Jaskin dilber Serhatlić, inače potrčko tužitelja Tomice, bivšeg advokata brojnih krimoša.
    Hoće li neko imati mu*a da iz ladica izvadi bar jednu KP protiv tuzlanskog faraona ili ćemo doživjeti da i ode s mjesta grdonačelnika, a da se ne procesuira. Pa njegovo je maslo barem pet puta veće od ovog što su napravili u Rudniku soli

    • Kada sve znaš, molim podastri nam bar fotografije i tonske snimke faraonovih vila, ljubavnica u zagrljaju ili bar vikendicu sa garažom. Bolan ne Bio, Enko u Tuzli ima nekretnine vrijednosti 2 miliona. Pametnom dosta. A da mu je to omogućio faraon, ne sporim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here