Tužilaštvo: Otvorena istraga protiv Envera Bijedića i još pet osoba

0
440
Tužilac Ćazim Serhatlić (u sredini) (Foto: TZL.ba, arhiva)

Šest osoba je danas uhapšeno nakon pretresa SIPA-a u Tuzli i Gračanici.

Istraga je otvorena protiv Envera Bijedića, predsjednika SD BiH, te protiv Amira Sušića, Amira Tursunovića i Aziza Čačkovića koji obavljaju odgovorne pozicije u Rudniku Soli, te Atifa Mujkića i Dženana Mujkića, iz firme Minning i Drilling.

Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja te obavljanja telefonskih razgovora. Upravo to je tužilački tim dovelo do relevantnih informacija o namještanju tendera u vrijednosti od pet i po miliona konvertibilnih maraka, a posao je dodijeljen upravo kompaniji Mining & Drilling.

Ovo društvo odnosno firma nikada nije obavila nijedan posao. Istraga je utvrdila da firma Minning i Driling nema potrebne opreme da se izvrše obimni radovi u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Uprkos svemu tome osumnjičeni su insistirali da ovo privredno društvo dobije taj posao,’‘ rekao je Dalibor Bingas, tužilac Kantonalnog tužilaštva TK.

Predmet je formiran u januaru 2020. godine, na osnovu anonimnih prijava osoba koja su navele da postoje određene sumnje u neregularnost i namještanje tendera za izvođeje radova na bušotinama, a informacije su potvrđene i prijavom iz Ministarstva privrede TK.

Tužioci su kazali i da je tokom prošle godine, direktan utjecaj na rad Rudnika soli u Tuzli imala upravo stranka kojom predsjedava Bijedić, odnosno Socijaldemokrati BiH.

Tužilaštvo TK trenutno ispituje samo spomenuti ugovor koji je Rudnik soli s klopio, a naredbom Općinskog suda u Tuzli naređeno je izuzimanje mobilnih telefona od Edina Delića, načelnika Lukavca i bijedićevog stranačkog kolege, zatim Mirnesa Mujkića, ranijeg direktora rudnika, Kemala Gutića, dekana Rudarsko-geološko-građevisnkog fakulteta u Tuzli, Žarka Vujovića, bivšeg predsjednika Skupštine TK te Edina Gračića koji se također dovodi u moguću vezu sa predmetom.

Uhapšena šestorka trenutno je na ispitivanju u prostorijama SIPA-e u Tuzli, a nakon dostavljanja dokumentacije Tužilaštvo TK će donijeti odluku o daljem načinju ophođenja prema osumnjičenima. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here