Politički sudski proces u Tuzli: Tužilac izmijenio optužnicu Enveru Bijediću!

Serhatlić optužuje predsjednika SD da je kao direktor Direkcije za izgradnju Tuzle dozvolio da se rečena zgrada nadzida ali da nije bilo dovoljno novca što znači da je došlo do nelikvidnosti

3
563

Kako odmiče sudski proces protiv ing. Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH i poslanika Parlamentarne skupštine BiH, sudnica Opštinskog suda u Tuzli odzvanja klasičnim političkim procesom iz slavnih vremena zamaklog socijalističkog sutokratskog sistema.

Naime, kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić je u nastavku suđenja, prije dva dana, odustao od optužnice koju je od početka zastupao smatrajući da je Enver Bijedić učinio krivično djelo nepoštivanja evropskih knjigovodstvenih standarda dok je bio direktor Javne ustanove Direkcija za izgradnju Tuzle, koja je finansirala izgradnju stambene zgrade kod Stadiona „Tušanj“. Njegovi odvjetnici, Mirna Avdibegović i Mensur Radončić su, citirajući zakone i poznate sudske odluke, dokazivali na sudu da je izvođač radova dužan voditi računa  o evropskim knjigovodstvenim standardima, a ne investitor! Kako ima problema sa brzinom razmišljanja i odlučivanja, Serhatlić je odustao od srži optužnice. Ovim je Serhatlić sam priznao da je podigao politički montiranu optužnicu. Nemoguće je da je toliki neznalica da optuži gospodina Bijedića za ono što nije bio dužan da učini!

Nelikvidnost firmi i ustanova nije krivično djelo

U izmijenjenoj optužnici je nova politička, a ne pravna utemeljenost. Naime, Serhatlić optužuje predsjednika SD da je kao direktor Direkcije za izgradnju Tuzle dozvolio da se rečena zgrada nadzida, ali da nije bilo dovoljno novca što znači da je došlo do nelikvidnosti. Ipak, zgrada je završena i skoro deceniju je prošlo od useljenja stanara. Kad bi nelikvidnost firmi i ustanova bilo krivično djelo, onda bi najmanje polovina direktora i vlasnika firmi u BiH bilo optuženo!

Ne(s)pretni bivši prvi saradnik Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle i člana Predsjedništva SDP, Ćazim Serhatlić, 8. februara iza nas podigao je optužnicu protiv Envera Bijedića i još osam ljudi iz rukovodstva Socijaldemokrata BiH i uposlenika Rudnika soli Tuzla. Zbog toga što je posao na osam novih bušotina dobila gračanička firma Mining&Drilling, a ne bugarska firma koja je za milion maraka bila skuplja!

Zašto je predmet prebačen u gračanički sud?

Na 120 stranica optužnice ni mikroskopom se ne mogu naći bilo kakvi razlozi za njeno podizanje! Da apsurd bude veći, bušenje je uspješno završeno i nikakav stručni-inženjerski ili pravni tim, niti jedan  organ odlučivanja, nije imao primjedbu za zaključivanje posla i njegov završetak!

Suđenje će, u Opštinskom sudu u Gračanici početi za dvije sedmice, iako je u fazi istrage bio angažovan Opštinski sud u Tuzli kao mjesno nadležni. Zašto je došlo do preseljenja u Gračanicu nikom nije jasno! Na ročištu o izjašnjavanju o krivici, pojavio se i promatrač iz OSCE-a. Kažu da će imati monitoring tog procesa.

Šteta što međunarodnih promatrača nema i u slučaju „15. maj“. Imali bi još jasniji dokaz kako be-ha tužioci svoju plaću zarađuju na političkim optužnicama ili na sitnim djelima, kao što je ona krađa šest metara ogreva jednog od stotine hiljada građana be-ha koji žive ispod granice siromaštva. Njih bogataši izrasli na pljački naroda i ratni zločinci ne interesuju. Mislim, stručno! A finansijski? O tom, potom!

Kako i istražni postupak protiv Edima Kadića, pomoćnika direktorice JU Gradske apoteke Tuzle traje više od pet godina, a da od njega nikad nije ni uzeta izjava, već su ispitivani drugi i njemu oduzimani predmeti, u dva navrata je tražio pomoć od Federalnog tužilaštva da prekinu njegovu torturu koja je nastala nakon što je bio najavio kandidaturu na izborima za gradonačelnika Tuzle.  Kadić i optuženi funkcioneri Socijaldemokrata BiH traže pomoć međunarodne zajednice. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

3 Komentari

  1. Svi su oni zreli za Foče,a Bijedić posebno,sa sestrićem Elsadom izvarao pola države,nema kome ne duguju,al sve dođe na naplatu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here