Sudski proces ‘Rudnik soli Tuzla’ u završnoj fazi: Optuženi iznijeli svoje odbrane!

Na sljedećem ročištu zakazanom za 7. maj, odbrana nekih od optuženih će dostaviti još neke materijalne dokaze, a završna riječ odbrane je zakazana za 4. juni
Općinski sud u Gračanici: Uskoro se očekuje završna riječ odbrane (Foto: Internet)

Jedan od najdužih sudskih procesa u istoriji pravosuđa be-ha, nakon skoro tri godine, ulazi u završnu fazu. Na zadnjem ročištu održanom u utorak u Opštinskom sudu u Gračanici, najprije je odvjetnik Envera Bijedića, Nermina Uljića i Suada Fejzića, Mensur Radončić sutkinji Selmi Brkić predao odluke organa Rudnika soli Tuzla da su Fejzić i Uljić premješteni na niža radna mjesta i s petsto maraka manjom plaćom. Radončić veli:

Tužilac izmišlja da se devetočlana grupa ljudi udružila radi sticanja materijalne i druge koristi nakon što je za v.d. direktora imenovan Aziz Čačković, kadar Socijaldemokrata BiH. Pogledajte kakve su „koristi“ imali dvojica mojih klijenata koji su mr. Envera Bijedića upoznali tek na ovom sudu!“.

Odvjetnik Dženana Mujkića, Sead Mujačić je Sudu predao pismena federalnog rudarskog inspektora  da firma Mining&Drilling iz Gračanice ima iskustvo, stručnjake i opremu za izvođenje poslova šest  novih bušotina soli u vrijednosti od 5,4 mliona maraka te potvrdu Rudnika da je posao urađen na vrijeme i kvalitetno čime su ispunili ugovorne obaveze.

Nakon ovih intervencija, svoju odbranu je iznio u sat vremena dugom govoru, Aziz Čačković, v.d. direktora. On je taksativno, do detalja razotkrio sve, kako kaže iz lošeg znanja, lošeg razumijevanja ili namjere učinio da optužnica bude imaginacija, opis djela kojeg nema. Svojom odbranom je, ustvari, Čačković na neki način, iznio završnu riječ koju treba na kraju suđenja dati njegov odvjetnik Enver Hogić. Na takvu konstataciju potpisnika ovih redova, Hogić je rekao:

Ima još toga bitnoga da kažem za nevjerovatno praznu optužnicu!“.

Čačkovićeva odbrana je bila posljednja u maratonskom sudskom procesu koji je, ne znam s kakvom namjerom, odugovlačio tužilac Ćazim Serhatlić, koji je na zadnja dva ročišta bio veoma kooperativan u odnosu na sve aktere sudskog procesa.

Na sljedećem ročištu zakazanom za 7. maj, odbrana nekih od optuženih će dostaviti još neke materijalne dokaze, a završna riječ odbrane je zakazana za 4. juni. (E.A.)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *