Vaša pisma: Sjenjak kao sirotinjska favela (Foto)

U Gradu Tuzli, na istočnom dijelu, nalazi se naselje koje je dobilo ime po tome što se tu u davna vremena odlagalo sijeno, pa mu se ustalilo ime Sjenjak. To je naselje koje je podijeljeno ulicom našeg poznatog slikara Ismeta Mujezinovića i tu sva ljepota prestaje.

Ovo multinacionalno betonsko zdanje godinama je zapostavljeno od grada, u kojem su izostale brojne investicije. Počev od male ceste, koja opslužuje cijelo naselje, uključujući i Slavinoviće i cijelo naselje podno bolnice za plućne bolesti, pa do neinventivnih pokušaja gradske administracije da se cijelom naselju za ovo godina postojanja uradi park. I taj park nije urađen radi potrebe stanovnika u blokovskom naselju Sjenjak, vec radi budućih vlasnika luksuznih stanova zgrade Heez. Naravno, ne bi se ni sala za tjelesni odgoj sagradila u OŠ Sjenjak, da se pitala samo Gradska uprava.

Sjetimo se pustih obećanja da će na Sjenjaku biti napravljena dva mosta – onaj kod kule G i ovdje, kod Heez zgrade, kako bi se povezao „ovaj lijepi park“, kako kaže gospođa Uljić iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

Godinama smo svjedoci da most kod kule G nije završen, a kod novog parka niti planirani se ne realizira. Stanari E bloka godinama su pregovarali i prigovarali sa kompanijom “Menprom” da se smanji buka kompresora hladnjače, što im ispred zgrade stoje parkirana vozila. Na sve, mjesecima im je okolina bila prekopana od Centralnog grijanja, a nakon toga, na tom mjestu, sada se skuplja kišnica. O uličnim prodavačima da ne govorimo.

Tekst se nastavlja nakon oglasa
EVO KAKO ĆETE EFIKASNO SPRIJEČITI OPADANJE KOSE

Godinama se stanari C bloka žale na roditelje koje vozilima dovode djecu u Vrtic “Aladin” šetalištem, s obzirom na to da za ovih 19 ili čak 20 godina niko nije napravio pristupni put za ovo uspješno gradsko obdanište, a posebno da ga je neko od zvaničknika posjetio, ali zato je Sjenjak dobio ograđeno područje za istrčavanje i vježbanje kućnih ljubimaca.

O A bloku šta napisati osim da je čisti golubarnik. Interesantno je da se izmedju A bloka i Luka prema Slavinovićima koristi “turisticka atrakcija”, a to je put koji ne vodi nigdje, sa originalnim asfaltom iz 80-tih godina. Valjda da studentima saobraćaja posluži kao uzorak konstrukcije puta! Čestitke građanima što su očuvali ovaj rijedak arhivski uzorak originalnog građenja Sjenjaka.

Gradskim rukovodiocima palo je na pamet da sagrade još jedno obdanište, koje godinama stoji nepopunjeno, kako bi se „refundirala“ određena građevinska kompanija koja je imala zadatak da izgradi garaže u D bloku, u tzv zgradi “15.maj”.

U D bloku također živi i beskućnik u jednom smetljarniku, o čemu ste nedavno pisali. Isto tako, D blok ima dionicu makadamskog puta koja je prije 11 godina napravljena za potrebe izgradnje zgrade “15. maj”. Iza te “raritetne” zgrade djeca i starije osobe padaju sa povišene platforme, a ispreg zgrade su se vratili niko drugi do divlji taksisti koji za novac voze do Bijeljne i Zvornika.

U D bloku napravljeni dio ulice prolazi na centimetar od stambene zgrade. U ovom bloku će uskoro početi sa radom novi vrtić, odmah prekoputa mjesta prebivalista sjenjačkog beskućnika, a kako ce roditelji dovoditi djecu, niko ne zna odgovor na to pitanje. Gdje će se djeca iz vrtića igrati kad ih izvedu vani?

Za parking da ne govorimo, jer je sve popunjeno vozilima posjetilaca obližnjeg trgovačkog centra na B. Malti. Prisjetimo se obećanja “gradskog tate” da će biti sagradjena saobraćajnica, koja će rasteretiti južnu i sjevernu saobraćajnicu. I to ostade u legendama.

Na Sjenjaku se gradi sve više zgrada, a infrastruktura je ostala ista, pa čak je i raskrsnica na Sjenjaku ostala ista – kada padne obilnija kiša i sve poplavi. Ostalo je isto i šetalište uz rijeku zvano „Jalski ćumez“. Godinama se ne obnavlja, lokalni hoštaplerčići pokidaju kante za otpatke. Pardon, betonske kanalizacione cijevi koje su postavljene da glume kante za smeće.

Ostaje i dalje opasnost prelaska preko pješačkog prelaza na Sjenjaku, iz bilo kojeg bloka, dok se neumorno po ostalim naseljima, a posebno u “elitnim” Stupinama grade uzdignuti pješački mostovi, daleko od logike i mjesta realne potrebe.

Ostalo je na Sjenjaku još koješta za “diviti”se – zakrpani krovovi i popucale fasade, pokrpljene tečnim bitumenom. Također, ima i ostataka rupa od granata koje su u ratu “šarale” ovo naselje. Komunalno preduzeće jedanput godišnje “pošprica” ovo naselje. Niko ne reaguje ni na to što su prostori za šetnju pokraj zgrada zakrčeni parkiranim vozilima, među kojima ima i trulih, ostavljenih, čak opasnih za djecu.

Šta na kraju istači da se kaže kako Sjenjak nije primamljiv ni djeci. Postao je čisti golubarnik u srcu grada Tuzle, na bitnom i historijskom mjestu. Sjenjak je, po svoj prilici, postao sirotinjsko naselje izuzimajući pokušaj vlastodržaca da ga “obogati” zgradom Heez i “15. maj”. Naš Sjenjak, u modernom slengu, postaje obična betonska, bosanska, sirotinjska favela. (P.Č. Tuzla – Identitet autora pisma poznat Redakciji) (Foto: Miro Petrović)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *