Profesoru Srđanu Vukadinoviću pet godina zabrane rada na svim bh. fakultetima!

Vukadinović je optužen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja počinjeno u periodu od 2012. do 2016. godine

Presudom je Vukadinoviću izrečena i sigurnosna mjera zabrane djelatnosti na svim visokoškolskim ustanovama u BiH

Općinski sud Tuzla je u ponovljenom postupku donio osuđujuću prvostepenu presudu za Srđana Vukadinovića (67) iz Tuzle i izrekao mu uvjetnu osudu kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci a koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od 2 godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u trajanju od 5 godina, računajući od dana pravosnažnosti presude.

Podsjećamo, Vukadinović je optužen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja počinjeno u periodu od 2012. do 2016. godine kada je obavljao poslove prodekana za nastavu i redovnog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Za dvije pojedinačne radnje koje su navedene u optužnici sud je odbio optužbu.

Ako niste pročitali

DA SE MALO PREISPITAMO O NIJEMOJ KASABI

GENIJAČLAC: ISTOVREMENO NA DVA FAKULTETA I U DVIJE DRŽAVE

ISTOVREMENO RADIO U TUZLI I NIKŠIĆU

U optužnici ovog Tužilaštva je navedeno da je Vukadinović u pomenutom periodu iskoristio službeni položaj i pribavio sebi imovinsku korist u vidu isplate nepripadajućeg dijela plate.

Kršeći odredbe Ugovora o radu i relevantne odredbe podzakonskih propisa Univerziteta u Tuzli, svjestan i znajući da nikada nije tražio niti dobio odobrenje Senata za angažman na drugom univerzitetu ili fakultetu, sebi je omogućio izvođenje nastave i bio u stalnom radnom odnosu i na Univerzitetu u Tuzli i na Univerzitetu u Crnoj Gori. Naime, u vremenu kada je po rasporedu predavanja bio dužan održavati nastavu i provjeru znanja na Akademiji, u više navrata to nije činio, nego je boravio na teritoriji Crne Gore, te je zaposlenim u Akademiji davao netačne podatke da je redovno ispunjavao svoje obaveze i tako mu je neosnovano obraćunat i isplaćen nepripadajući dio plate za radne sate koje nije radio na Akademiji. (a)

Podijeli

4 0 komentara

  1. Ja sam se odavno pitao, i danas se pitam, kako jedna osoba, sa punim radnim vremenom, moze imati istovremeno stalni radni odnos u dvije drzave.

  2. šta je sa prijavama studentica za tzv. mobing, da ne kažem zlostavljanje, ucjenjivanje
    sta sad kaže etički komitet/komisija Akademije? Pitam za komšiju

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *