Toni Čolina: Sloboda je puno ozbiljnija ekipa nego prošle godine!

Ekipa IZviđača CO osmostruki je prvak BiH, ali je samo jednom osvojila trofej Kupa BiH. Tri sezone zaredom su finalisti ovog takmičenja

0
375
Čolina sa "skautima" pola godine bez poraza (Foto: Klupska arhiva)

Nakon osvajanja naslova prvaka BiH za rukometaše, u pojedinim medijima mogle su se pročitati izjave trenera Izviđača CO, Tonija Čoline, o tome kako na završnicu Kupa BiH u Tuzlu dolaze da se “osvete za poraz u prošlogodišnjem finalu”.

No, u razgovoru za TuzlaLIVE Čolina je govorio o svemu osim “osveti”. Nije prihvatio ni procjenu da je njegova ekipa blagi favorit “final foura” u Mejdanu, mada na to ukazuje sama činjenica da je riječ o prvaku države i da šest mjeseci nisu izgubili nijedan službeni susret.

– Stanje na ligaškoj tablici govori da smo Sloboda i mi ispred Gračanice i Vogošće PH, a i prošlogodišnji finalisti Kupa, pa je to možda dojam koji se može steći za nekoga tko je laik u rukometu. Kroz sezonu, ekipa Gračanice je prošla kroz razne turbulencije što se tiče ozljeda, plus korona virus. Zadnje tri sezone odličan rad trenera Doborca ovaj put ne pokazuje realnu tablicu vrijednosti što oni mogu – tvrdi Čolina.

Toni Čolina, trener Izviđača CO, osmostrukog prvaka BiH (Foto: Facebook)

Slično misli i kada je u pitanju ekipa Vogošće Poljine Hills, koja se u polufinalu Kupa sastaje upravo s Gračanicom.

– Ekipu Vogošće, kao i cijelu rukometnu javnost, zatekla je prerana smrt legende našeg sporta i trenera Vogošće, Edhema Sirće, što se sigurno odrazilo na njihovu igru. I ovo nije prava slika tablice vrijednosti koje imaju te dvije ekipe. Za mene su to dvije odlične ekipe, sa odličnim trenerima, koji su imali dovoljno vremena fokusirati se na završnicu Kupa – ocjenjuje trener ljubuških “skauta”.

Fokus izjave za portal TuzlaLIVE svakako je “finale prije finala” Slobode i njegove ekipe, naredne subote. Za razliku od nedavnog meča u Ljubuškom, u prvenstvu BiH, kada je rekao da tamo “postoji samo Izviđač CO”, što se rezultatski potvrdilo (30:23), sada je bio više diplomata.

– Što se tiče Slobode i našeg međusobnog skora, istina je da smo nažalost poraženi u finalu Kupa (septembra u Doboju, 29:28 – op.a.). Ali, tada je Sloboda bila tek formirana ekipa i nebo i zemlja je razlika u formi Slobode tada i sad, tako da je Sloboda puno ozbiljnija ekipa nego što je bila u septembru 2020. godine – komplimentira “coach” Izviđača CO.

Na konstataciju da je ekipa novog, tojest, osmostrukog prvaka BiH, barem na papiru, favorit “final foura” u Tuzli, Čolina je uzvratio.

– Ako vi kao novinar iz Tuzle meni predlažete da je Izviđač CO favorit u Tuzli protiv Slobode, koja ja puno skuplja od naše ekipe, koja s bekovskom linijom, osim Klisa, ima preko 30 godina iskustva Premijer lige, s reprezentativnim krilom Bosne i Hercegovine i jednim od najboljih golmana lige, onda se ja pitam: jesam li ja trener Barcelone, Vesprema ili Izviđača CO iz Ljubuškog sa momcima od 19, 20 godina – ustvrdio je Toni Čolina.

Ekipa IZviđača CO nakon osvajanja naslova prvaka BiH (Foto: Klupska stranica)

Zaključili smo “razgovor” putem privatnih poruka na FB konstatacijom da su domaći teren i iskustvo aduti Slobode, te da su mladost, brzina i polet kvaliteta Izviđača CO, koja je, uostalom, potvrđena osvajanjem naslova prvaka države.

Doduše, u Kupu BiH “skauti” imaju samo jedan trofej, kao i Sloboda, barem otkako se igra jedinstveno kup-takmičenje na nivou BiH. Poslije rata Sloboda je dva puta bila pobjednik, a Izviđač 1999. godine, te osam puta za područje Herceg-Bosne.

Što će biti na parketu ovog vikenda, ostaje da se vidi. Čolina je komplimentirao budućim protivnicima u Mejdanu, ali sasvim je jasno da svoje poruke iz medija želi pretočiti u uspjeh na parketu: želimo “duplu krunu”!

No, odbranu trofeja želi i Sloboda, Vogošća PH želi da se okiti drugim trofejom Kupa BiH, a Gračanica prvim. I to sve govori – bit će zanimljivo!

Polufinalni susreti igraju se u subotu: Gračanica – Vogošća PH od 15, a Sloboda – Izviđač CO od 18 sati.

Finale je u nedjelju od 16.30 sati, uz prenos na BHT1. (Miro Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here