Policija pretresa imovinu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo po nalogu Suda Bosne i Hercegovine pretresaju privatne objekte direktora Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH Osmana Mehmedagića.

Pretresi se vrše na četiri lokacije – u Mehmedagićevoj kući u Posavskoj ulici, u Mis Irbinoj, na Dobrinji te u Trnovu, potvrđeno je za Klix.ba.

Razlog pretresa je istraga koja se vodi protiv njega, a u vezi sa sticanjem diplome na Američkom univerzitetu u BiH, čiji je direktor Denis Prcić bio u pritvoru zbog sumnje da je Mehmedagiću omogućio nezakonito sticanje diplome.

S obzirom na to da je Osman Mehmedagić već bio zadržavan u pritvoru nakon posljednjeg pretresa, sredinom prošlog mjeseca, ne očekuje se da će biti uhapšen ovaj put. On je tada pušten na slobodu, ali su mu određene mjere zabrane sastajanja s Prcićem i ostalim osumnjičenima u ovoj istrazi.

Mehmedagić je već neko vrijeme pod istragom Tužilaštva BiH, a sumnjiči se za krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca. Pretpostavlja se da je on priložio lažnu diplomu na osnovu koje je primao platu u OSA-i i prema tom osnovu vjeruje se da je protivpravno stekao imovinu korist veću od 100.000 KM.

Osim diplome, državnom tužilaštvu je bila sumnjiva i kupovina nekih objekata, odnosno način na koji je Mehmedagić kupio i obnovio porodičnu kuću s obzirom na to da je sve plaćeno kešom.

Podijeli

One comment

  1. Glavni TK tužilac Ljubić, Tadićkin miljenik, izuzeo snimke sa Kantonalnog suda u Tuzli, te ih nezakonito koristi, ali nikome na pamet ne pada da Ljubića privodi i saslušava, a druge hapse i privode radi istog djela.
    Doduše, tužioci po zakonu o kantonalnom tužilaštvu TK, član 26, ne odgovaraju ni za jedno djelo, te stoga montiraju procese, odugovlače istrage, i zbog toga ne odgovaraju nikome, jer su nedodirljivi.

    https://tuzlalive.ba/stanje-redovno-tutumrak-cadjave-mehane/

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *