Stanje redovno: Tutumrak “čađave mehane”

Tužilaštvo TK za godinu dana ima 791 predmet koji stoji da bude razmatran, što je nezapamćeno u istoriji be-ha tužilaštava

3
1325

Čuveni film braće Limijer „Poliveni polivač“, jeste slika i prilika glavnog tužitelja Tužilaštva TK, Tomislava Ljubića koju je odigrao na nedavnoj sjednici Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Naime, Ljubić je tužio svog zamjenika, Jezdimira Spasojevića pa se tokom rasprave sam sebe optužio!

U toku rasprave se ispostavilo da njegovo tužilaštvo za godinu dana ima 791 predmet koji stoji da bude razmatran, što je nezapamćeno u istoriji be-ha tužilaštva, da je loše funkcioniranje unutar Tužilaštva čime se ograničava i rad Federalnog tužilaštva, da su loši međuljudski odnosi…

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Halil Lagumdžija je bio sasvim u pravu kada je podržao zaključak da delegacija VST treba posjetiti Tužilaštvo TK, na šta je „Ljubić rezignirano reagovao da ne želi razgovarati o tim problemima“. Po povratku u Tuzlu, Ljubić je legao potrbuške i razmislio. Tako je, nakon više od godinu dana onlajn rukovođenja, počeo dolaziti na posao. I onda je nastao haos u „čađavoj mehani“!

Ljubić je, kako nezvanično doznajemo, bez reda, onako skitski, počeo razbacivati arhivu od 791 neraspakovan predmet, pa je jedan zapao i potpisnika ovih redova. Naime, prije skoro godinu dana sam prijavio klrivično djelo upada u moju elektronsku poštu, upad dokumentovao snimkom sa portala Tina Pariz, čiji je vlasnik poznat i tužiteljima. Prije tri dana sam dao odgovore na pitanja postupajuće tužiteljice Jasmine Mujezinović, šefice Odsjeka za imovinske i saobraćajne delikte. Na vrat-na nos i na svoju ruku, dakle, u brzini, šefica pita da li sa mog telefona mogu imati pristup mom računaru i da li sa računara mogu slati mejlove, iako je predmet moje krivične prijave upravo upad u moj elektronski saobraćaj.

Takođe, šefica ima snimak upada u razmjenu mejlova između mene i tužioca Jezdimira Spasojevića koju može kontrolisati samo it tehničar Tužilaštva. Po svojoj volji ili naređenju šefa? U opštem haosu, glavni tužilac Ljubić je zaboravio da rečeni predmet vodi Tužilaštvo ZDK, jer je tuzlansko u sukobu interesa!

Dolazak na posao Ljubića je zatekla i ostavka Nihada Halilčevića, šefa Odsjeka za privredni, koruptivni i organizovani kriminal sa utajom poreza. No, ni Ljubić ne miruje. On je krivične prijave podnio protiv tužilaca Vedrana Alidžanovića, Alme Dubravić i Jasminke Zaketović! Istovremeno, protiv Ljubića imaju tri krivične prijave i ogroman broj pritužbi građana. A procesi protiv političke stranke Socijaldemokrati BiH su posebna priča u čiji moritoring su se uključili i drugi.

Ipak, ima i smiješnih događaja u „čađavoj mehani“. Da ne zna šta radi, da je u lošoj psihotičnoj kondiciji, svjedoči i ova smjehurija. Ljubić je, mimo zakona, od ptredsjednice Kantonalnog suda Indire Hadžimehmedović zatražio i dobio snimak sa video nadzora koji pokriva i Kantonalno tužilaštvo. Na snimku, koji je rasijani Ljubić podijelio svima koji imaju kompjuter, vidi se da je tužilac Spasojević kihnuo na ulazu u zgradu. Taj je snimak poslao VST i Disciplinskoj komisiji uz tužbu da je to nedopušteno ponašanje i narušava ugled tužioca!

Očito, Ljubić je, oprostite, “prdnuo u čabar” kad je u pitanju njegova funkcija! Taj prdež je još jedan znak da delegacija VST treba da je već juče stigla u Tuzlu! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

 

3 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here