Komunalci i inspektori gdje ste: Smrad iz napuštenog prostora na Sjenjaku

Tuzlaci se sjećaju predsjednika opštine, Mehmedalije Džambića, iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Govorilo se kako je na posao dolazio često pješke, da je imao običaj zavirivati u “čoškove” grada i kada bi pronašao neočišćeni dio, pozivao bi direktore komunalnih preduzeća i, uz jutarnju kaficu, održao bi im ders o (ne)čistoći grada i neradu na poslu za koji su plaćeni.

Današnjeg “vječitog” gradonačelnika, Jasmina Imamovića, osim što na posao ne dolazi pješke, a bogme ni ne odlazi nigdje bez vozača, teško ćete uopće vidjeti da prolazi gradom kako bi se lično uvjerio je li mu Tuzla “čišća od Dubrovnika” i da li se čisti kao u Oslu, New Yorku, Maleziji i još kojekuda po dunjaluku.

Hajde što gradonačelnik ne radi “inspekcije” grada u kojem sanja i sanjari i ostvaruje svoje dječačke, a bogme i staračke snove, na uštrb sve siromašnijih građana, posebno penzionera koji jedini u regiji nisu dobili ni marke pomoći tokom epidemije Covida-19, nego što gradom ne jezde ni kičeni komunalni inspektori, da vide u kakvom je stanju čistoća grada.

Kako drukčije objasniti činjenicu da “u po grada”, odnosno, na Sjenjaku, u vrlo naseljenom i živahnom dijelu Tuzle, na kilometar od Gradske kuće, već duže postoji pravo pravcato leglo zaraze i izvor smrada.

Riječ je o napuštenom poslovnom objektu u bloku D, u Ul. I. Mujezinovića, negdje oko broja 13, još preciznije, s druge strane zgrade naplatnog mjesta JKP “Vodovod i kanalizacija”, u blzini dućana “Vesele torte”, a u neposrednoj blizini krojačke radnje vrijednog Amira S.

Tekst se nastavlja poslije reklame
PREPORUČITE I DRUGIMA

Kroz razbijeni izlog spomenutog objekta, stanari i prolaznici ubacuju smeće: razne otpatke i ostatke hrane, dijelove namještaja i “bijele tehnike”… Kažu, da skitnice noću unutra vrše nuždu. Prostorija je sve punija, a okolo se širi nesnosan smrad. Školski primjer izvora zaraze!

Gotovo je nevjerovatno da “divlji” smetljarnik ne smeta stanarima, da nije reagovao odbor etažnih vlasnika (možda i jesu, ali se ne zna!), a pogotovo da sve ignorišu komunalci, koji, tu blizu, dolaze da isprazne kontejnere, dok ovaj “kontejner” i ne diraju.

Još je čudnije da za spomenuti objekat nisu čuli inspektori (možda i jesu, ali se ne zna!), da nisu došli na lice mjesta i izdali nalog da se objekat očisti, a na razbijena stakla stavi ljepljiva traka kako unutra i dalje ne bi bacali smeće.

Nije u pitanju periferija, a čak i da jeste, građani u bilo kojem dijelu grada imaju pravo na čistu okolinu, za što uredno plaćaju. U vrijeme pandemije virusa korona još bi nam samo trebalo “leglo zaraze” i da nam smrad ulazi u stanove i poslovne prostore.

Čija god da je nadležnost, bruka je i sramota. Od etažnog odbora stanara do inspektora, komunalaca, pa i gradonačelnika Tuzle. Sve spram “komandne linije” zapovijedanja! (tl – Foto: Miro Petrović)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Pozdrav…imam korekciju clanka za smetljarnik na sjenjaku…u tom smetljarnicu zivi nekakav beskucnik vidno pjan koji vadi stvari iz kontejnera i ubacuje u ovaj prostor…cesto navece spava tu posebno kad je bilo zimsko vrijeme…niti jedan stanar nije tu ubacio smece jer sa svojih prozora i balkona sve vidim a zivim u ovom bloku…ima cak stanara koji su staklene flase razbijene znali pomesti jer je isti tip navece razbijao flase

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *