Jama Omazići u Banovićima bit će potopljena (Video)

Zbog sumnje da je požar podmetnut, Uprava RMU Banovići je podnijela krivičnu prijavu protiv NN osobe, mada ima mišljenja, istina nezvaničnih, da je požar posljedica nemara

0
1644
omazici screen shot
Jama Omazići u kojoj je izbio požar (Foto: screenshot)

Požar u jami Omazići RMU Banovići, koji je buknuo u noći na 28. mart, još nije ugašen i zbog toga će, kako su najavili čelnici Rudnika, jama biti potopljena, ali ne i uništena.

Ovu informaciju za portal Istraga.ba potvrdio je i direktor Rudnika Fadil Kudumović.

Potapanje jame moglo bi izazvati milionske štete, tim prije jer se u jami nalazi mehanizovano čelo vrijedno 20 miliona, montirano prije osam godina. Međutim, direktor Kudumović tvrdi da će biti spašeno.

“Za sada imamo miminalne štete. Uglavnom je to transportni sistem, trake itd. U prostorijama u kojima je požar nema druge opreme. Sada još ne znamo pravo stanje u jami”, rekao je Kudumović dodavši da se mehanizovano čelo nalazi u drugoj jamskoj prostoriji.

Krivična prijava protiv NN lica

Požar u Jami Omazići buknuo je u trenucima kada su se mijenjale treća i prva smjena, odnosno kada je jama bila prazna.

Zbog sumnje da je požar podmetnut, Uprava RMU Banovići je podnijela krivičnu prijavu protiv NN osobe, mada ima mišljenja, istina nezvaničnih, da je požar posljedica nemara.

Došli smo u posjed snimka s nadzorne kamere na kojem se vidi osoba koja je posljednja napustila jamu, a navodno je desetak minuta poslije signalizirana pojava požara.

Požar u “sigurnoj” prostoriji

“Ono što je sporno i što želimo istaći je da je do zapaljenja došlo u prostoriji u kojoj zapaljenje skoro nije moguće, u izuzetno hladnoj prostoriji, koja prema tehničkim parametrima predstavlja jednu od najsigurnijih prostorija”, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Kao dokaz su priloženi i snimci s video nadzora na kojima se vidi kako jedan od rudara iz jame izlazi, prema prijavi, pola sata kasnije u odnosu na kolege iz svoje smjene.

Da li požar ima veze sa previranjima unutar Rudnika, gdje su se sukobile dvije frakcije sindikata, teško je reći. Na čelu jednog sindikata nalazi se bivši direktor Rudnika i državni zastupnik Mirsad Kukić, predsjednik PDA, dok “vjetar u leđa” sindikatu lojalnom aktuelnom direktoru daje aktuelni načelnik Banovića, Bego Gutić, inače član SDA.

Zamalo da izbije tuča

Prekjučer su se Kukić i Gutić, ispred zgrade Uprave RMU, tokom skupa podrške aktuelnom direktoru Fadilu Kudumoviću, sukobili i zamalo fizički obračunali, ali je incident spriječila policija.

Inače, Kukićeva stranačka kolegica Elzina Pirić, bila je prva osoba koja je, govoreći na sjednici federalnog Predstavničkog doma, izvijestila javnost da u RMU Banovići bukti požar koji uprava Rudnika skriva od javnosti, jer je ugroženo 650 radnih mjesta.

Objavljujemo jedan od snimaka sa sigurnosnih kamera u jami Omazići, na kojem se vidi  osoba koja je, navodno, posljednja izašla iz jame. Da li je riječ o osobi protiv koje je podnesena krivična prijava, ne možemo potvrditi.

Bego Gutić je u subotu na svojoj FB stranici objavio kako je pozvan u “Centralni dnevnik” Face TV zajedno s Mirsadom Kukićem.
Dok je Gutić objavio da je odmah pristao, javno pozvavši Kukića u emisiju, ujedno izrazivši sumnju da će se njegov mjesni politički rival odazvati, nije poznato da li je suočavanje “face to face” Kukić prihvatio ili odbio. (TuzlaL!VE, RI)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here