Ispravka izražavanja: Serhatlić nije bio postupajući tužilac u predmetu “Mirsad Hadžić”

Advokat Mirnes Ajanović obratio se Udruženju građana “Saliniana” – portalu Tuzla Live (ispravno je TuzlaL!VE – op.red.) zahtjevom za “ispravku izražavanja”, u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH, a povodom članka objavljenog na portalu 29. marta ove godine pod naslovom: “Ekskluzivno: Glavni tužitelj TK Ljubić pred stegovnim vijećem”.

Zahtjev za demanti navoda iz članka nismo do danas dobili službenim putem, a da ga treba objaviti doznali smo iz dopisa Općinskog suda Tuzla u kojem se traži odgovor po tužbi Ćazima Serhatlića, zastupanog od advokata Mirnesa Ajanovića.

Sudsku pošiljku podigli smo u tuzlanskoj Pošti 14. jula 2022. godine i u njoj smo prvi put vidjeli zahtjev za “ispravku izražavanja”, koju objavljujemo u cijelosti.

“Poštovani,
Obraćamo Vam se kao punomoćnici gosp. Ćazima Serhatlića, punomoć u prilogu, a u vezi sa člankom autora Ekrema Avdića pod naslovom „Eskluzivno: Glavni tužitelj TK Ljubić pred stegovnim vijećem!“ objavljenog na Vašem portalu dana 29. 03. 2022. godine., a u kojem se navodi sljedeće, citiramo: „Bez ikakvog dokaza postupajući tužitelj Ćazim Serhatlić, uz pomoć šefa Tomislava Ljubića, nesretnog je Hadžića 72 dana držao u pritvoru”, završen citat. Uz navedenu tvrdnju nije objavljen bilo kakav prateći dokument koji bi istu dokazao.

Dokaz: Kopija članka od 29.03.2022. godine, sa linka: https://tuzlalive.ba/eskluzivno-glavni-tuzitelj-tk-ljubic-pređ-stegovnim-vijecem/

Ćazim Serhatlić nije bio postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK u predmetu kojim se odredio pritvor Hadžić Mirsadu, a za što posjedujemo dokazni materijal koji smo spremni u slučaju eventalnog sudskog postupka i predočiti sudu.

Stoga Vam se ovim putem upućuje zahtjev za ispravku izražavanja, u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine, koji propisuje da je oštećeno lice dužno da poduzme sve potrebne mjere da ublaži štetu uzrokovanu izražavanjem neistinite činjenice, a naročito da štetniku podnese zahtjev za ispravku tog izražavanja. U skladu sa navedenim članom molimo da ispravku izvršite na način da iz izvornog članka od 29.03.2022. godine uklonite tekst u kojemu se tvrdi da je Ćazim Serhatlić držao u pritvoru Mirsada Hadžića 72 dana.

S ciljem ublažavanja štete koju ste pričinili našem nalogodavcu iznošenjem neistinite tvrdnje, istovremeno zahtjevamo da objavite javni demant u kojem ćete navesti da nije istinit navod iz Vašeg članka od 29.03.2022. godine u smislu da je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić držao u pritvoru Mirsada Hadžića 72 dana jer Ćazim Serhatlić uopšte nije bio postupajući tužilac u predmetu, a unutar kojeg tražimo da uputite i javno izvinjenje Ćazimu Serhatliću zbog iznesenih neistinitih tvrdnji.

Ukoliko ne učinite radnje tražene u ovom zahtjevu u roku od 7 dana, obavještavamo Vas da ćemo biti primorani prava našeg nalogodavca ostvarivati u sudskom postupku radi klevete.

S poštovanjem,
Po ovlasti Mimes Ajanović, advokat

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *