Glavni tužilac Ljubić godinu dana radio od kuće, a redovno primao “topli obrok”!?

Od prošle godine do prije neki dan glavni tužilac je mimo reda i rada, a valjda i zakona, primio više od dvije tisuće maraka

10
1842
Tomilav Ljubić, glavni tužitelj TK (Foto: Arhiva)

Iz „čađave mehane“, što je narodno ime za Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona, dolaze nove vijesti koje potvrđuju da je tamo potrebno hitno provjetravanje.

Glavni kantonalni tužitelj, Tomislav Ljubić, već više od godinu dana nije dolazio na posao! On Tužiteljstvom upravlja on lajn. Drugi tužitelji i ostali djelatnici redovno dolaze na posao. Čine to i u svim drugim tužiteljstvima u be-ha.

Od prošle godine do prije neki dan, unatoč nedolasku na posao, glavni tužilac redovno je primao “topli obrok”. Samo za prošli travanj nije primio novac. Dakle, više od dvije tisuće maraka je dobio mimo reda i rada, a valjda i zakona.

Jedan sindikalac u svezi sramnog ponašanja tužitelja kaže da za vrijeme godišnjeg odmora, bolovanja i službenog puta, uposlenici nemaju pravo na “topli obrok”. Kakvo je mišljenje finansijskih revizora, glavnog federalnog tužitelja, disciplinskog tužitelja i Visokog sudačkog i tužilačkog vijeća još ne znamo. Nakon ove vijesti očekujemo odgovor.

Prvi skandal je uvod u drugi koji zahtijev ne samo moralnu osudu već i primjenu zakona. U tužilačkoj praksi je nezapamćeno da neko od tužilaca kontaminira istražne radnje ne samo svog već drugog tužiteljstva, da otkrije službenu tajnu što je ne samo stručna bruka i sramota već i krivično djelo.

Upravo rečeno je, prema dostupnim izvorima, učinio glavni tužitelj Tužilaštva TK, Tomislav Ljubić. On je, kako se priča, svim tužiteljima svog tužilaštva i svim uposlenim, koji imaju kompojutere, poslao iskaz jednog od uposlenika koji su davali iskaze policajcima Federalnog MUP-a a po nalogu tužitelja iz Tužiteljstva Sarajevskog kantona.

Riječ je o već poznatoj istrazi u Tužiteljstvu TK na osnovu prijave o nekim profesionalno nedopuštenim ponašanjima, radnjama od kojih neke imaju naznake krivičnog djela, a koji je predmet dat da ga radi sarajevsko tužiteljstvo.

Nezapamćen skandal jednog tužitelja je tema o kojoj bruji Tuzla.

Redakcija je ovim povodom kontaktirala “drugu stranu” putem Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva, kako bi glavni tužitelj komentirao tvrdnje o nedolasku na posao i naplatu “toplog obroka”, ali ni nakon tri dana nismo dobili nikakav odgovor. (E.A.)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala
)

10 Komentari

  1. Dragi gospodine uredniče, istraga FUP-a i tužilaštva KS nije montirani proces kao onaj koji vode glavni tužilac i njegov ađutant tužilac Serhatlić tako da imaće ovaj dvojac šta da kaže kada budu davali izjavu kao osumnjičeni s obzirom da je 27 tužilaca svojim izjavama potvrdilo ko je kukolj i čije nezakonite radnje blate cjelokupno tužilaštvo TK i čestite tužioce koji zarađuju časno svoj topli obrok i koji su stavljeni na stub srama jer se nikada u istoriji tužilaštva nije desilo da tužioci daju izjave. A sve zbog ovog kukolja čiji montirani procesi su najveću mrlju bacili na tužilaštvo TK a takođe i pojedine sudije koji su ih zdušno podržavali. Možda mogu da utiču na tužilaštvo KS ali ne i na gospodina Larsona, savjetnika protiv korupcije i kriminala koji je i etiketirao sav ovaj kukolj koji treba što prije da bude očišćen. Iako je topli obrok primao redovno, Ljubić se suši kao grana od briga zbog nedjela koje je počinio on i njegov ađutant Seratlić.

  2. Ljubić ide na kućno liječenje u zagreb gdje ima stan do dr Kabila koji će pomoći susjedu za liječenje pošto je pomogao i pri kupovini stana. Tako da njega ne brine što ometa istragu koju vodi tužilaštvo kantona sarajevo jer će uskoro biti nedostupan organima gonjenja BIH. Dakle sve po uhodanom receptu, računi u stranim bankama, domovina u drugim državama dok zloupotrebljavaju javne funkcije u BIH i pokazuju koliko su tužilaštva nefunkcionalna i na koji način cure informacije sve zbog njihove pohlepe.
    Ljubiću je cilj da iznošenjem ovako povjerljive informacije obesmisli cjelokupnu istragu a koja je usmjerena upravo zbog ovako korumpiranih tužilaca i njihovih jataka.

  3. Ljudi moji uvijek je bilo najteže nahraniti gladne i proklete oči! A ovo ako je istina za TO, minimum moralnog bi bila ostavka ili definitivno protjerivanje iz ovog krivosuđa.

  4. Inače se radi o radnom kadru HDZa i ratnog zločinca Kordića tako da u tom šprdosuđu rade oni koji bi u normalnim državama bili davno protjerani iz zemlje

    • Objasni po kom osnovu: svi dolazili na posao, on nije, ‘radio’ od kuce sto bi rekla g. Grabar Kitarovic…Ko je tu ispao ‘donji’

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here