Sutra komemoracija Mikiju Vukoviću u Valenciji: Čovjek koji je sve promijenio! (Foto/Video)

U povodu smrti proslavljenog košarkaškog trenera Mihajla Mikija Vukovića (76), za sutra je zakazana komemoracija u Valencia Basket klubu, u kojem je Vuković godinama radio i ostvario vrhunske rezultate.

(Oproštaj na naslovnici službene stranice Valencije Basket)

Tome u prilog govori i činjenica da je proglašen najuspješnijim trenerom u istoriji Valencije, a jedna dvorana sportskog centra u tom gradu nazvana je njegovim imenom.

Vuković je i u Tuzli ostavio trag kao najuspješniji trener svih vremena, jer je s Jedinstvom Aidom 1989. godine, osvojio naslov prvaka Evrope, ali u Tuzli niti jedna ulica nije nazvana njegovim imenom, a da ne govorimo o Mejdanu, koji je tokom karijere, kada ga je s igračicama Jedinstva Aide punio do posljednjeg mjesta, proslavio diljem svijeta.

(Miki Vuković proglašen je najuspješnijim trenerom u istoriji Valencije Basket)

– Poslije komemoracije bit će obavljen posljednji ispraćaj Vukovića, a po njegovoj želji bit će kremiran. Urnu s pepelom čuvat će supruga Gordana, te sinovi Dejan i Igor, sve dok se ne stvore uslovi da se urna iznese iz Španije. Za života je Miki Vuković rekao kako bi volio da ga sahrane u porodičnoj grobnici u Kraljevu, gdje je rođen 1944. godine, tako da će ta njegova posljednja želja biti ispoštovana čim se stvore epidemiološki i drugi uslovi – za portal TuzlaLIVE rekao je Radmir Žilić, prijatelj porodice Vuković i Mikijev saradnik iz epohe Jedinstva Aide.
Valencija se posebnim, dirljivim tekstom na klupskoj stranici oprostila od Mikija Vukovića, u kojem je rečeno da će “zauvijek pamiti velikog čovjeka koji je sve promijenio dolaskom u klub” i koji ih je, kako je rečeno, “naučio pobjeđivati”.

https://twitter.com/i/status/1350488736534986753

Minuta šutnje u  znak poštovanja prema velikom treneru upriličena je tokom jučerašnje  utakmice  San Paulo Burgos – Valencia Basket. Španska štampa je brojnim tekstovima popratila odlazak Mihajla Vukovića.

(Miki Vuković i njegov pomoćnik i prijatelj, Zdravko Dugonjić, s igračicama Jedinstva Aide, prvakinjama Evrope iz Firence, 22. marta 1989. godine)

Ako niste pročitali
PREMINUO PROSLAVLJENI TRENER MIHAJLO VUKOVIĆ

Vuković je, kako saznaje Tuzla LIVE, preminuo u petak oko 18,30 sati, u bolnici, gdje je uz njega bila supruga Gordana. Zbog problema sa buberzima stavljen je na dijalizu, ali je, nezvanično saznajemo, preminuo je od zastoja srca.

Uime redakcije TuzlaL!VE.ba porodici Mihajla Vukovića upućujemo najiskrenije izraze saučešća, a velikom treneru vječni počinak i mir Božji. (M. Petrović)

 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *