Preminuo proslavljeni košarkaški stručnjak Mihajlo Miki Vuković (Video)

3
419
Miki Vuković, jedan od najvećih košarkaških trenera s područja bivše Jugoislavije (Foto: Internet)

Proslavljeni košarkaški trener, Mihajlo Miki Vuković, preminuo je danas u 76. godini, saopštila je Valencia na društvenim mrežama.

Vuković, vrlo cijenjeni košarkaški stručnjak na ovim prostorima, vodio je čuvenu generaciju Jedinstva Aida iz Tuzle koja se 1989. godine okitila titulom prvaka Evrope.

U pitanju je čovjek koji je proglašen najboljim trenerom Valencije u historiji.

Trenersku karijeru počeo je u Tuzli, a nakon trijumfa s Jedinstvom Aidom, prešao je u Španiju gdje je pod njegovim vodstvom Dorna takodjer bila prvak Evrope, a muška ekipa Pamese iz Valensije osvojila je prvi trofej u historiji.

U sezoni 1991/92. ekipa Dorna je ostvarila sve pobjede u nacionalnom prvenstvu, kupu, te Kupu evropskih šampiona, predvođena trenerom Vukovićem.

Ekipu je doveo i do prvog evropskog finala, Saporta kupa 1999. godine.

Nakon okončanja trenerske karijere ostao je u košarci, pa je tako bio sportski direktor Ros Casaresa u periodu do 2002. godine, a onda je od 2005. do 2009. godine radio kao sportski direktor i tehnički sekretar Valencije. Jedna dvorana u Valenciji dobila je ime po Mikiju Vukoviću.

Posljednjih godina zdravlje mu je narušeno, liječio se u Španiji gdje je živio s porodicom, mada je često dolazio i u Tuzlu, koja mu je zauvijek ostala kao grad u kojem je ostvario svoje mnoge želje i ciljeve.

Neko vrijeme trenirao je i Sloboda Ditu. Bio je pomoćnik treneru Vasojeviću na OI u Seulu gdje se jugoslovenska reprezentacija osvojila srebrenu medalju.

Vrijeme i mjesto sahrane Mikija Vukovića naknadno ćemo objaviti. (tl)

3 Komentari

  1. Uime redakcije portala upućujemo iskreno saučešće supruzi Gordani i sinovima, te ostaloj rodbini. Dragi Miki, neka tvoja duša počiva u miru Božjem. Ovaj svijet učinio si boljim, nedostajat ćeš svima koji su te poznavali. RIP! 🙁

  2. Hvala ti Miki sto si ucinio za tuzlansku, bosansko-hercegovacku , pa i jugoslovensku kosarku. Neka ti je laka zemlja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here