ZZJZ TK raspolaže sa 5970 doza vakcina protiv korona virusa

Domovi zdravlja kontinuirano preuzimaju potrebne količine vakcina. Zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama Pfizer, Sinopharm i Moderna vakcina za revakcinaciju

0
486
Zavod za javno zdravstvo TK (Foto: Arhiva)

Zavod za javno zdravstvo TK je u završnoj fazi nabavke vakcina protiv sezonske gripe. Ugovor bi trebalo da bude potpisan u ponedjeljak, tako da bi isporuka prema ugovornoj apoteci trebalo da počen u srijedu.

-Vjerujem da ćemo postići dogovor sa domovima zdravlja da te srijede vakcine i distribuiramo prema zdravstvenim ustanovama. U Tuzlanski kanton bit će distribuirano 5065 doza vakcine protiv gripe. U prioritetu će biti osobe starije od 65 godina, bez obzira na zdravstveno stanje, kaže dr.Jasmina Džambić, epidemiolog ZJZ TK.

U prioritetnim grupama za vakcinisanje protiv sezonske gripe su i hronični bolesnici, naravno, moći će se vakcinisati i drugi zeinteresirani građani. Za imunizaciju zdravstvenih radnika protiv sezonske gripe, na područje kantona je distribuirano 1414 doza vaksi-gripa.

Što se tiče imunizacije protiv korona virusa zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona raspolažu dovoljnim količinama vakcina, piše RTVTK.

-Trenutno je u Zavodu za javno zdravstveo na raspolaganju 5970 doza vakcina različitih proizvođača. Uglavnom su u pitanju Pfizer, te Sinopharm vakcine, koje se, u ovom momentu jedine daju u slučajevima vakcinacije prvom dozom. Imamo i određene količine vakcine Moderna koja se u decembru isključivo koristi za revakcinaciju, jer ne raspolažemo novim količinama da bismo ih koristili kao prvu dozu, napominje dr.Džambić.

Domovi zdravlja kontinuirano preuzimaju potrebne količine vakcina. Zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama Pfizer, Sinopharm i Moderna vakcina za revakcinaciju. Iz Zavoda apeluju na građane da se imuniziraju, jer statistički podaci ukazuju na obolijevanje vrlo mladih osoba, i to od težih oblika, a na žalost posljednjih dana su zabilježeni i smrtni slučajevi dvadesetogodišnjaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here