Zvizdić u Bundestagu: Pozvao Njemačku da se vrati u misiju EUFOR-a

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu s predsjedavajućim vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michaelom Rothom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Zvizdićevog kabineta navode da je Rotha upoznao s aktuelnom političkom situacijom u BiH i s višemjesečnom antiustavnom blokadom rada državnih institucija.

Zvizdić se zahvalio na snažnom interesu Vlade Njemačke za stanje na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Rekao je da je za građane BiH jako važno da Njemačka stoji uz BiH i da je jasno iskazala opredjeljenje za politiku proširenja Evropske unije.

Tokom sastanka, Zvizdić je upoznao Rotha o tome da je Predstavnički dom PSBiH prošle sedmice usvojio tri ključna zakona s evropske agende za BiH i izrazio nadu da će to učiniti i Dom naroda kako bi BiH mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Roth je rekao da je destruktivna politika blokade institucija, bojkot te politika secesije potpuno neprihvatljiva i Evropskoj uniji i Njemačkoj i da se s takvim politikama mora prestati.

Razgovarali su i o situaciji u Ukrajini i o refleksijama na Bosnu i Hercegovinu. Saglasili su se o tome da je neophodno zaustaviti ruske namjere destabilizacije Zapadnog Balkana.

Zvizdić i Roth su razgovarali i o problemu odlaska mladih ljudi iz BiH. Kazali su da mladim ljudima treba posao, sigurnost, stabilna politička i ekonomska situacija i budućnost u njihovoj domovini.

Zvizdić je upoznao Rotha s aktuelnim povećanjem broja vojnika u okviru Misije EUFOR u BiH i naglasio da je to pozitivna odluka i poruka, ali da broj vojnika i dalje nije dovoljan i da ga je potrebno dodatno povećati te stacionirati na ključna područja u BiH, poput Brčko distrikta. Zvizdić je pozvao Njemačku da se vrati u EUFOR misiju jer bi to bio veliki podstrek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, zaključuju iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Podijeli

One comment

  1. budući da je bio dezerter koji je utekao u DEU, ovaj izanđali quasipolitičar jako voli vratiti se u DEU

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *