Zvizdić poručio Borjani Krišto: BiH je država, a ne “državna zajednica”

da ponovimo lekciju za one koji negiraju državnost BiH. BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države” nego samo administrativno - teritorijalne jedinice u sastavu BiH

0
97

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH i kandidatkinja HDZ-a za članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto danas je u Jajcu okarakterisala BiH kao “državnu zajednicu”

To je bio povod za njenog kolegu iz skupštinskih klupa, zamjenika predsjedavajućeg ZDPSBiH Denisa Zvizdića da je poduči onome što je Krišto izgleda “zaboravila”, a to je da BiH nije “državna zajednica”, nego država.

– Danas je kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH gospođa Borjana Krišto, po uzoru na svoje koalicione partnere iz SNSD-a, nazvala BiH “državnom zajednicom”.

Upotreba ovakve antiustavne sintagme je još jedna potvrda opravdanosti mog zahtjeva za ocjenu ustavnosti kojim će se korištenje termina “zajedničke institucije” i “državna zajednica” proglasiti neustavnim. Očekujem da Ustavni sud što prije donese takvu odluku.

I da ponovimo lekciju za one koji negiraju državnost BiH. BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države” nego samo administrativno – teritorijalne jedinice u sastavu BiH.

I ništa više. BiH je država koja ima svoj teritorijalni integritet, suverenitet, političku neovisnost i međunarodnopravni subjektivitet. Ne postoje, niti će ikada postojati “zajedničke institucije”, nego samo institucije države BiH.

Dakle, BiH je nezavisna, cjelovita, demokratska i evropska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana, i neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela niti zajednica. Prije svega i iznad svega država BiH, napisao je Zvizdić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here