Zvanično: Počeli radovi na rekonstrukciji zgrade DTV „Partizan“ u Kreki (Foto)

1
1116

Sedam mjeseci nakon javne prezentacije projekta, u tuzlanskom naselju Kreka počela je rekonstrukcija zgrade DTV „Partizan“, objekta koji je izgrađen 1894. godine, u vrijeme Austrougarske monarhije, a koji je usljed zapuštenosti srušen 2017. godine.

U projekat, koji bi trebao biti realizovan u narednih pet mjeseci, uložit će se oko 450.000 maraka. Glavninu sredstava osigurala je Gradska uprava Tuzla, dok je 85.000 maraka uplatila Vlada Kantona Sarajevo u vrijeme premijera Edina Forte.

Početku radova, na pozv Udruženja građana „Kreka“, prisustvovao je upravo bivši premijer KS Forto, koji je izrazio zadovoljstvo što je izgradnja objekta počela onako kako je dogovoreno s vlastima Tuzle.

– Za vrijeme moje prošle funkcije, kao Vlada KS, pokušali smo da nametnemo jednu viziju rada glavnog grada u kojoj treba da se pomogne svim dijelovima BiH. Sarajevo treba da se ponaša kao grad koji otvara lice prema svima. Mi smo u to vrijeme išli u više gradova nudeći određene projekte, a jedan od onih koje smo podržali jeste rekonstrukcija zgrade DTV „Partizan“ u Kreki. Ideju je podržao i gradonačelnik Tuzle i danas sam, kao građanin, došao na poziv UG „Kreka“, koje je bilo inicijator našeg ulaska u ovaj posao. Sretan sam što kreće realizacija projekta koji smo pomogli sa 85.000 maraka – izjavio je Forto za Fenu, izrazivši želju da bude pozvan i kada se zgrada DTV „Partizan“ bude svečano predavala građanima Tuzle na upotrebu.

Osim Forte, ovom događaju prisustvovali su parlamentarac Mirsad Čamdžić, vijećnik Edim Kadić, članovi KO Naše stranke Semir Ahmetbegović i Adnan Burina, predsjednik UG “Kreka” Zoran Petrović, predsjednik UO UG “Kreka”, Derviš Čičko, predstavnik Gradske uprave, Mehmed Zaimović, te više mještana Kreke i građana Tuzle.

Objekat DTV „Partizan“ za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije u BiH bio je utočište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva. Poslije Drugog svjetskog rata objekat je služio kao dom Društva za tjelesno vaspitanje koje je bilo jedno od najmasovnijih u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom posljednjeg rata objekat je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine kada je izuzet za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći, nakon čega je devastiran i srušen.

– Objekat ima važnu kulturno-istorijsku pozadinu i tradiciju i moram istači zahvalnost gradskim vlastima koje su prihvatile našu icijativu o rekonstrukciji objekta, kakav je potrebao stanovnicima ovog dijela Tuzle. Ovo je, ujedno, primjer konkretnog građanskog s obzirom da smo godinama bili uporni u traženju da nam se objekat vrati na upotrebu – kazao je Feni predsjednik UO UG „Kreka“, Derviš Čičko.

Planirano je da se u rekonstruisanoj zgradi zadrže isti horizontalni i vertikalni gabariti kao kod prethodnog objekta, prizemne spratnosti sa dvije osnovne funkcionalne cjeline, ambulantom, prostorijama Mjesne zajednice i UG “Kreka”, te multifunkcionalnom salom za održavanje sastanaka i drugih društvenih i kulturnih sadržaja.

Ukupna korisna površina prizemlja objekta iznosi oko 320 kvadratnih metara.
Investitor objekta je Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla, dok su izvođači radova kompanije „Rasimgradnja“ iz Gradačca i „Cestotehnik“ iz Tuzle. (M. P., tl – Foto: Miroslav Petrović)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here