Zvanični podaci: Koliko ovaj koronavirus može preživjeti na površinama

Dok čekamo vakcinu i pokušavamo što više usporiti neminovno širenje infekcije, naučnici i relevantne institucije bore se protiv takozvane “infodemije”, poplave netačnih informacija koje se šire najčešće po društvenim mrežama.

Šta liječi virus, ko ga liječi, teorije zavjere o tome ko ga je plasirao, koliko dugo živi na površinama…nevjerovatna je gomila informacija, postova i tekstova u kojima se mnogi teško snalaze.

Kako je za zemlje, kao što je naša, ključno usporavanje širenja infekcije – naš zdravstveni sistem teško bi izdržao porast broja novozaraženih, kao na primjer u Italiji, od životne je važnosti da svako od nas poštuje ono što struka kaže.

Čitajte provjerene izvore i za svaku dilemu posjetite stranice naših kriznih štabova, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i sl.

Jedno od najčešćih pitanja proteklih dana jeste – koliko se virus zadržava na kojim površinama i da li se prenosi zrakom?

Šta kažu institucije:

WHO: Još nismo sigurni koliko virus koji uzrokuje COVID-19 živi na površinama, ali se čini da se ponaša kao i drugi koronavirusi. Studije sugeriraju da koronavirusi (uključujući i preliminarne podatke za SARS-CoV-2) mogu opstati na površinama od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovo ovisi o nekoliko različitih faktora (vrsti površine, temperaturi, vlažnosti zraka i sl.). Ako mislite da je površina zaražena, očistite je sa dezinfekcijskim sredstvom. Očistite ruke sa dezinfikcijskim sredstvom na bazi alkohola ili ih operite vodom i sapunom. Izbjegnite dirati oči, usta i nos.

Identična poruka nalazi se na stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kao i na stranicama u drugim državama (SAD, Australija, UK…).

Studija objavljena prošle sedmice na medRxiv: Na plastici i nehrđajućem čeliku do 72 sata; na kartonu do 24 sata; na bakru samo 4 sata. Još ne znamo koliko se zadržava na odjeći ili tepihu.

Kinesko ministarstvo zdravlja: Potvrđene transmisijske rute virusa su kapljice i kontakti, a druge transmisijske rute, kao aerosoli (prenošenje putem zraka), još nisu dokazane.

Dakle, dok ne dobijemo stopostotne, egzaktne i precizne naučne podatke, sve što trebamo je držati se sljedećeg:

• Peremo ruke, ne diramo lice
• Dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola čistimo svaku površinu za koju mislimo da je mogla doći u kontakt s virusom
• Prakticiramo socijalnu distancu i čuvamo svoje i zdravlje drugih (izlazimo samo kad je neophodno, držimo razmak od drugih, ako imamo simptome prehlade zovemo doktora prije odlaska u ambulantu i dom zdravlja i sl.)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *