Znate li uopće šta višak masnog tkiva radi vašem organizmu? Ovo su tri načina kako ga se riješiti

0
194

Znate li išta o masnom tkivu osim činjenice da vam estetski smeta?

No, estetika nije jedino što bi vas trebalo zabrinjavati, kada su u pitanju masne naslage na tijelu. One naime, mogu negatino djelovati i na organe poput mozga, jajnika, srca…

U nastavku pročitajte kako mansoća utječe na cijeli organizam:

Glava

Rizik od nastanka migrena povećava se kod 40 posto mladih žena koje imaju višak masnih naslaga na trbuhu.

Mozak

Manjak kilograma povezan je s 36 posto većim šansama za razvoj demencije, dok pretilost znači 42 posto veći rizik, navodi se u rezultatima studije provedene u Školi za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

Kosti

Japanska studija pokazala je kako kod žena nakon menopauze, a koje imaju višak kilograma, postoji veća šansa za nastanak lomova, dok su veoma mršave osobe u rizičnoj grupi od lomova kosti u vratu i rukama.

Grudi

Nakon menopauze, kod žena koje su pretile, primijećen je povišen rizik za čak 30 do 60 posto od razvoja raka dojke.
Srce

Studija je pokazala kako pretilost znači i veći rizi od čak 32 posto za razvoj koronarnih bolesti.

Jajnici

Čak šest posto slučajeva neplodnosti odnosi se na pretilost, dok je isti postotak zabilježen i kod žena koje imaju manjak kilograma.
Ovo su tri načina koji će vam pomoći da što lakše istopite masne naslage:

Trening snage

Uključuje dovoljan intenzitet u intervalima, a to će vam pomoći da izgubite kalorije, ali i pohranjene masnoće. Prijedlog je da napravite osam ponavljanja nekih od vježbi snage, 20 sekundi radite, a 10 se odmarate.

Odmor

Studija provedena na Univerzitetu Brigham potvrdila je da osobe koje spavaju osam sati u danu imaju najmanji postotak masnoće u tijelu. Zašto? Jer manjak sna može uzrokovati “nered” u hormonskoj slici, a oni kontroliraju metabolizam.

Opuštanje

Joga može smanjiti nivo kortizola u krvi, a visoki nivoi kortizola povezani su i sa masnoćama na trbuhu. Prema jednoj studiji, žene koje su prošle menopauzu te su 16 sedmica prakticirale jogu, izgubile su velike količine masnih naslaga na trbuhu.

Najbolje namirnice za borbu protiv masnoća:

Istraživanja pokazuju kako osobe koje konzumiraju više mlijeka mogu izgubiti i do dva i više kilograma od osoba koje ga izbjegavaju.

Drugo istraživanje pokazalo je kako su proteini odlični za gubitak masnoća na području trbuha.

Ne zaboravite na masne ribe koje sadrže omega 3 i omega 6 kiseline, poput sardina i orašastih plodova. (tl, foto: ilustracija)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here