Znate li koliko je blitva dobra za vaše zdravlje?

Ovo povrće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Blitva pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Ljudi čija prehrana sadrži malo minerala kalcija, magnezija i kalija imaju veću vjerovatnost da imaju povišen krvni pritisak. Smatra se da ovi minerali smanjuju krvni pritisak oslobađanjem natrija iz tijela i pomažući arterijama da se šire.

Blitva s krompirom je najuobičajeniji prilog kada je na meniju riba. Puna je hranjivih sastojaka koji mogu smanjiti šećer u krvi.

Hrana bogata vlaknima smanjuje brzinu apsorpcije šećera u krvotok, sprječavajući povišeni šećer u krvi. Vlakna također pomažu u smanjenju inzulinske rezistencije, stanja u kojem stanice prestaju reagirati na inzulin. Inzulinska rezistencija povezana je s većim rizikom od dijabetesa, bolesti srca i pretilosti.

Nema sumnje da je jedenje svježih proizvoda dobro za vaše srce. Mnoga velika istraživanja pokazuju da ljudi s većim unosom zelenog lisnatog povrća, poput blitve, imaju smanjen rizik od srčanih bolesti.

Utvrđeno je da konzumacija prehrane bogate širokim izborom povrća i voća smanjuje čimbenike rizika od srčanih bolesti, poput upale, visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Vlakna koja se nalaze u blitvi mogu smanjiti nivo holesterola.

Blitva sadrži klorofil, koji može biti djelotvoran u blokiranju heterocikličkih amina koji uzrokuju rak i nastaju pri pečenju hrane na visokoj temperaturi.

Konzumacija lisnatog povrća i drugog povrća bogatog klorofilom, zajedno s npr. mesom s roštilja, može ublažiti neke od kancerogenih učinaka.

Blitva se kao sirova može pripremiti kao salata ili se može kuhati ili pirjati. Evo nekoliko savjeta za uključivanje blitve (listova i stabljika) u svakodnevnu rutinu:

Dodajte šaku svježih listova blitve u omlet ili kajganu.

Dodajte šaku listova i stabljike blitve u svježi sok ili smoothie.

Pirjajte listove i stabljike blitve na maloj količini ekstra djevičanskog maslinovog ulja i začinite svježe mljevenim crnim biverom, bijelim lukom i svježe naribanim parmezanom.

Jedite kao prilog ili koristite za preljev na pečeni krumpir.

Koristite blitvu u supama i varivima.

Natrljajte listove blitve maslinovim uljem i s malo soli, a zatim pecite da napravite čips.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *