Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-wp-migration domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web2/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web2/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Znate li koliko je blitva dobra za vaše zdravlje? - Tuzla L!VE

Znate li koliko je blitva dobra za vaše zdravlje?

Ovo povrće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Blitva pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Ljudi čija prehrana sadrži malo minerala kalcija, magnezija i kalija imaju veću vjerovatnost da imaju povišen krvni pritisak. Smatra se da ovi minerali smanjuju krvni pritisak oslobađanjem natrija iz tijela i pomažući arterijama da se šire.

Blitva s krompirom je najuobičajeniji prilog kada je na meniju riba. Puna je hranjivih sastojaka koji mogu smanjiti šećer u krvi.

Hrana bogata vlaknima smanjuje brzinu apsorpcije šećera u krvotok, sprječavajući povišeni šećer u krvi. Vlakna također pomažu u smanjenju inzulinske rezistencije, stanja u kojem stanice prestaju reagirati na inzulin. Inzulinska rezistencija povezana je s većim rizikom od dijabetesa, bolesti srca i pretilosti.

Nema sumnje da je jedenje svježih proizvoda dobro za vaše srce. Mnoga velika istraživanja pokazuju da ljudi s većim unosom zelenog lisnatog povrća, poput blitve, imaju smanjen rizik od srčanih bolesti.

Utvrđeno je da konzumacija prehrane bogate širokim izborom povrća i voća smanjuje čimbenike rizika od srčanih bolesti, poput upale, visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Vlakna koja se nalaze u blitvi mogu smanjiti nivo holesterola.

Blitva sadrži klorofil, koji može biti djelotvoran u blokiranju heterocikličkih amina koji uzrokuju rak i nastaju pri pečenju hrane na visokoj temperaturi.

Konzumacija lisnatog povrća i drugog povrća bogatog klorofilom, zajedno s npr. mesom s roštilja, može ublažiti neke od kancerogenih učinaka.

Blitva se kao sirova može pripremiti kao salata ili se može kuhati ili pirjati. Evo nekoliko savjeta za uključivanje blitve (listova i stabljika) u svakodnevnu rutinu:

Dodajte šaku svježih listova blitve u omlet ili kajganu.

Dodajte šaku listova i stabljike blitve u svježi sok ili smoothie.

Pirjajte listove i stabljike blitve na maloj količini ekstra djevičanskog maslinovog ulja i začinite svježe mljevenim crnim biverom, bijelim lukom i svježe naribanim parmezanom.

Jedite kao prilog ili koristite za preljev na pečeni krumpir.

Koristite blitvu u supama i varivima.

Natrljajte listove blitve maslinovim uljem i s malo soli, a zatim pecite da napravite čips.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *