Znate li koja je riba najzdravija: Usporava starenje, štiti srce i snižava holesterol

Doktori kažu da je pametno da ribu jedemo barem jednom nedjeljno, dok dva puta nedjeljno jedemo bareno meso, a ostala četiri dana da konzumiramo obroke od povrća
(Nutricionisti savjetuju daribu jedete najmanje jednom sedmično – Screenshot)

Sigurno znate da stručnjaci predlažu da ribu jedete najmanje jednom sedmično jer je veoma zdrava. A, znate li koja je riba najzdravija?

Doktori kažu da je pametno da ribu jedemo barem jednom nedjeljno, dok dva puta nedjeljno jedemo bareno meso, a ostala četiri dana da konzumiramo obroke od povrća.

Iako svi znamo da je riba zdrava, da li znate koja je najzdravija?

Donosimo vam spisak najzdravijih riba na svijetu:

Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čovjeka, što znači da može da uspori naše starenje.

Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čovjeka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čovjeka.

Jezerska zlatovčica: Riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

Girice: Inćuni ili sardele su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrijednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čovjeku da bi normalno funkcionisao.

Pročitajte još

UVEDITE U PREHRANU KLJUČNE NAMIRNICE, POŽELJNA JE RIBA

ZA SVAČIJI UKUS: KREM JUHA OD BATATA

Skuša: Ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a mnogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

Pastrmka: Ako samo jednom nedjeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbjeći probleme sa pamćenjem u starosti.

Sardina: Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

Tuna: Ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

Nikad ne štedite na kvalitetu ribe. Ako hoćete da obradujete sebe i svoju porodicu ribljim obrokom, izaberite pametno, jer nije svaka riba zdrava. Postoje one koje se masovno proizvode i pune su otrovne žive, prenosi Novosti Magazin.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *