Znanstvenici tvrde da su napravili masku koja zaustavlja koronu

Izraelski znanstvenici tvrde da su napravili masku za višekratnu upotrebu koja može ubiti koronavirus toplinom, napajajući se putem punjača za mobilni telefon.

“Dezinfekcijski proces traje oko 30 minuta, a korisnici ne bi trebali nositi masku dok je spojena na punjač”, rekao je profesor Jair Ein-Eli, koji je vodio tim znanstvenika, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Nova maska ima USB ulaz koji je spaja s izvorom struje kao standardni punjač za mobilni telefon i zagrijava unutarnji sloj karbonskih vlakana do 70 stupnjeva Celzijusa, što je dovoljno visoka temperatura da ubije virus.

Ein-Eli je rekao da jednokratne maske, za kojima je vladalo veliko zanimanje tijekom zdravstvene globalne krize, nisu ekonomične niti dobre za životnu sredinu.

Prototip izgleda kao standardna N95 maska za lice, s ventilom s prednje strane i gumenim tračicama za učvršćenje maske oko glave.

Znanstvenici su predali patent za ovu masku u SAD krajem ožujka i sada razgovaraju o komercijalizaciji proizvoda s privatnim sektorom.

Vjerojatno će se prodavati po cijeni za dolar skupljoj od tipične jednokratne maske za lice, rekli su znanstvenici.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *