Značajni rezultati projekta ‘Majevica bez mina’

Ugljevik, Lopare, Sapna, Čelić i Teočak, u zajedničkom saopćenju naglašavaju značaj projekta “Majevica bez mina”
deminiran teren spana repetitor
Deminiranje terena u Sapni (Foto: FUCZ)

Načelnici pet majevičkih i podmajevičkih općina: Ugljevik, Lopare, Sapna, Čelić i Teočak, u zajedničkom saopćenju naglašavaju značaj projekta “Majevica bez mina”, finansijski podržanog od Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Do početka oktobra 2023., postignuti su značajni rezultati deminiranja u svm  navedenim  lokalnim zajednicama i očekuje se da bi do kraja 2024. mogle biti oslobođene mina, što je ključni preduslov za razvoj, investicije i bolju perspektivu za ostanak mladih ljudi.

– Želimo istaknuti važnost akcije deminiranja koja se već više od godinu dana provodi u pet opština/općina na području Majevice (Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik). Ova inicijativa nosi naziv “Majevica bez mina” i pokrenuta je zahvaljujući značajnim financijskim sredstvima koja je Vlada Njemačke odobrila za tu svrhu 2022. godine nakon što je prepoznala zajednički trud i napore ovih pet lokalnih zajednica u cilju unapređenja turizma, kao jedinstven primjer međuentitetske suradnje i zajedničke vizije bolje budućnosti – navedeno je u saopćenju.

Na osnovu podataka Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC) iz 2022. godine, odnosno prije početka implementacije projekta, ukupna preliminarno sumnjiva površina bila je 30.499.511 m2 (Čelić sa 9.503.040 m2, Lopare 4.830.000 m2, Sapna sa 13.820.771 m2, Teočak 1.940.000 m2 i Ugljevik 405.700 m2).

– Želimo još jednom naglasiti ulogu i važnost partnera i zahvaliti Vladi Njemačke na prepoznavanju i rješavanju našeg zajedničkog najvećeg problema. Posebno zahvaljujemo vojnom atašeu Ambasade Njemačke u BiH, pukovniku Franzu Josefu Nolteu koji je prepoznao vrijednost našeg zajedničkog rada, pokrenuo čitav proces, uložio veliko vrijeme i trud u prikupljanje svih potrebnih podataka i predstavio naš problem svojoj vladi kao vrijedan rješavanja – naglašavaju u zajedničkom saopćenju čelnici navedenih pet lokalnih zajednica. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *