Značajna investicija: UKC Tuzla nabavio dva nova aparata

Aparati za sterilizaciju zapremine od 899 litara, koriste se za opću parnu sterilizaciju hirurških instrumenata i bolničkog pribora
ukc tuzla nabavio dva nova aparata za sterilizaciju hirurskih instrumenata i bolnickog pribora
Aparati se koriste za sterilizaviju hirurških instrimenata i bolničkog pribora

Nakon što su osigurani građevinski i tehnološki uslovi, te nabavljena dva nova sterilizatora, Univerzitetski klinički centar Tuzla je centralizovao sterilizaciju koja se sada nalazi u prostorijama Plave bolnice.

Aparati za sterilizaciju zapremine od 899 litara, koriste se za opću parnu sterilizaciju hirurških instrumenata i bolničkog pribora uz temperaturni raspon od 121 °C do 134 °C.

“Organizacija kliničkih centara sa centralnom sterilizacijom predstavlja standard u svim razvijenim zemljama svijeta. U toku jedne kalendarske godine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izvrši se 5750 procesa sterilizacije, odnosno steriliše 66 000 setova. Nabavka novih sterilizatora uz kvalitet usluge doprinijet će i bržem pružanju usluge”, istakao je direktor UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić.

Prema riječima načelnika Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC Tuzla, prof. dr. Amera Čustovića, sterilizacija u bolničkim uslovima je dokazano najefikasnija mjera za sprečavanje pojave bolničkih infekcija što je i intencija sterilizacije. Instaliranjem dva nova autoklava postavljeni su visoki standardi organizacije sterilizacijske aktivnosti prema normama svjetske zdravstvene organizacije. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *