Zmajice odličnim partijama na EP oduševile FIBA zvaničnike

FIBA je košarkaške fanove upoznala sa osam stvari koje smo dosad naučili na ovom Eurobasketu, a objavila ih na zvaničnoj stranici

0
365
zmajice odusevile ep fiba
Zmajice sjajnim partijama na EP oduševile FIBA zvaničnike (Foto: FIBA)

Dok izabranice Gorana Loje odmaraju i pripremaju se za subotnji duel sa Švedskom, zvanična stranica Eurobasketa za košarkašice ne prestaju pisati o našoj selekciji.

Zmajice su, sudeći i prema brojnim komplimentima koji su im upućeni od rivala ali i FIBA-e, jedno od glavnih, ako ne i glavnom iznenađenje ovogodišnjeg kontinentalnog šampionata.

Iako su u četvrtfinalnom duelu poražene od Francuske, prvog favorita za evropsko zlato, najbolje bh. košarkašice su uspjele u većem dijelu susreta parirati reprezentaciji jednog od dva domaćina turnira, a svemu vrijedi dodati da su bile i bez povrijeđene Marice Gajić.

U zanimljivom tekstu koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici EP-a FIBA je košarkaške fanove upoznala sa osam stvari koje smo dosad naučili na ovom Eurobasketu.

– Ukoliko bacite pogled na najbolje pojedince svakog takmičarskog dana vidjet ćete da ga je kolektivna igra važna kao nikad prije, a o tome najbolje govori “zapaljena” protivnička polovina terena. Brojke “iskaču” kada spomenete imena kao što su Emma Meesseman, Marica Gajić, Maria Vadeeva i Jonquel. Dobra stvar, za razliku od prošlosti, što ove igračice nisu klasične “četvorke”, već su dinamički odlične, znaju baratati loptom, dodavati. Dominacija “velikih” vjerovatno također odražava trend unutar ženske igre u cjelini – navodi se na zvaničnoj stranici Evropskog prvenstva.

Naravno, mjesto među osam “stvari” koje su ljubitelji košarke u Evropi naučili je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je prošla bajkovitu vožnju i s ponosom će izaći na parket u Valenciji, “pucajući” na kvalifikacioni turnire FIBA Svjetskog prvenstva. Da, snažno su se fokusirali na naturalizovanu Jonquel Jonesa koja je bila fenomenalna, ali osjećam da je, koliko god bila briljantna, najbolje što je učinila jeste to što je pokazala ostalim igračima da se mogu takmičiti na ovom nivou. Odigrala je nekoliko herojskih partija. Selektor Goran Lojo je sjajno odradio posao, a Bosna i Hercegovina ima igru! – zaključio je autor članka Paul Nilsen, koji važi za vrsnog poznavaoca ženske košarke na tlu Starog kontinenta. ((tl, fak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here