Zmajevi u “grupi smrti”: BiH saznala protivnike u borbi za Eurobasket 2025

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je imena protivnika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Voljom žrijeba koji je održan u Minhenu Zmajevi su iz petog šešira svrstani u grupu E u kojoj ćemo igrati protiv Francuske, Hrvatske i Kipra. Praktično, završili smo u “grupi smrti”…

Utakmice će se igrati u tri kvalifikacijska prozora. U svakom će biti odigrana po dva kola. Prvi termin je od 19. do 27. februara naredne godine, drugi od 18. do 26. novembra 2024. godine, a treći od 17. do 25. februara 2025. godine.

Nacionalni timovi su raspoređeni u osam grupa po četiri, a na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno po tri najbolje iz svake grupe, osim onih u koje će biti raspoređene zemlje domaćina EP – Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Iz tih grupa, uz pomenute reprezentacije, na završni turnir ići će preostale dvije najbolje plasirane ekipe.

A upravo su Zmajevi u grupi u kojoj je jedan domaćin – Kipar. Tako ćemo se za plasman na Eurobasket morati boriti sa Francuskom i Hrvatskom, jer je Kipar “već osigurao” plasman.

Eurobasket će se igrati 27. augusta do 14. septembra 2025. godine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *