Zidari i na “pripeci” podižu novu zgradu “Partizan” u Kreki (Foto/Video)

0
779

Nakon dužeg razdoblja kišovitog vremena, jutros je osvanulo sunčano, a to znači da su se radnici kompanije “Rasimgradnja” iz Gradačca vratili na gradilište zgrade “Partizan” u Kreki.

Vrlo brzo je upeklo, temperatura je otišla “u tačku”, ali su neimari zaista neumorni, pa su nastavili zidanje objekta bez predaha. Nije to nalik “Skadru na Bojani” i nikakve vile neće omesti gradnju dugo željenog i čekanog objekta.

– Za sada se držimo rokova gradnje. Nije ovo posebno zahtjevan objekat, a posao je uhodan i bit će sve kako treba – kaže za portal Tuzla LIVE zidar Refik Muminović.

Rođen je u Dubravama, ali već više od 30 godina živi u tuzlanskom naselju Solina. Bivši prvi kopač u “Krekinom” Rudniku Lipnica već šest godina je u penziji, ali ga je vlasnik kompanije pozvao da pomogne u zidanju, a i da se zaradi koja “kinta”. I evo ga, sada je u Kreki.

Iako, kaže, sve imaju što im je potrebno, u šali dodaje da bi se “komšije iz Kreke mogle nekada sjetiti pa donijeti radnicima kafu”.

– Imamo je mi ovdje, pravimo na koheru, ali dok uključimo, zalijemo i sve priredimo gubimo dragocjeno vrijeme za rad – kaže Muminović, a mi, evo, prenosimo Krečankama poruku da nekad posjete graditelje i počaste ih kafom, a mogu i kakvim slatkom.

Zatekli smo i nadzornicu Sabinu koja kaže kako nema ovlasti da daje izjave, a i ne voli se slikati.

– Prvi put sam na gradilištu i još snimam stanje – jedino je što je rekla nadzornica Sabina.

Na jednom stoliću je nacrt objekta, sve se kontrolira da li ide po projektu. A ide, kažu.

Gradilište je danas posjetio i predsjednik Udruženja građana “Kreka”, Zoran Petrović, čiju izjavu možete pogledati i poslušati u video prilogu.

Petrović je razgovarao s radnicima, najviše s nadzornicom i Muminovićem, zanimalo ga je sve vezano za “Partizan” čiju gradnju je, uz ostale članove UG “Kreka”, inicirao nizom aktivnosti, uključujući i protestni miting prije pet godina, kada je tadašnje Općinsko vijeće, na prijedlog Edima Kadića, izglasalo odluku o obnovi “Partizana”.

Uglavnom, aktivizam Krečana dao je rezultat i sada, kada je sve počelo, očekuje se stabilizacija vremena, što je za graditelje dobra vijest. I za investitora, Grad Tuzlu, ali i za UG “Kreka” čiji članovi s nestrpljenjem čekaju da ponovo dobiju svoj “Partizan”.

Izvjesno je da će objekat bii završen do izbora, a tada će, valjda, Krečanima i biti predat na upotrebu.

Uh, kakvo će to slavlje biti! (Tekst i foto: Miroslav Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here