Žestok odgovor Mehe Kodre: Zar je pet treninga bilo dovoljno za ocjenu

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro obratio se porukom u javnosti u kojoj se prvi put oglasio nakon što je smijenjen s klupe Zmajeva.

nakon sto je smjenjen nakon samo 2 utakmice i 5 treninga oglasio se bivsi selektor bih meho kodro i zestoko odgovorio clanovima fs/ns bih
Meho Kodro (Foto: NS BiH)

Kodro je na klupi reprezentacije BiH bio samo dvije utakmice. Nakon poraza od Islanda, njegov izvještaj nije usvojio Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, a to automatski znači da je dobio otkaz.

Sada se proslavljeni bh. nogometaš oglasio pismom za javnost u kojem je otkrio sve šta se događalo. Pismo koje je stiglo na našu adresu prenosimo u cijelosti:

“Iznenađen i razočaran Vašom odlukom o raskidu mog ugovora s Vama, i načinu na koji ste to uradili, osjećam potrebu da vam se obratim na ovaj način.

Raskinuli ste ugovor sa mnom, koji je trebao trajati do kraja marta 2024. godine, a kao razlog ste naveli neusvajanje mog Izvještaja nakon mečeva protiv Lihtenštajna i Islanda, od strane Komiteta za hitnost. Vrlo kratko i šturo. Kao i obično kada nema drugih argumenata. Ali, pitanje je šta stoji iza svega toga i kakav je zaista bio Izvještaj? Koji su kriteriji uzeti kada se cijenila njegova validnost, da li se moj Izvještaj uporedio sa izvještajima drugih selektora ili se jednostavno morala donijeti ta odluka, bez da se razmatralo o istom?

Poštovani članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, reći ću Vam nešto što i sami znate, ali iz Vama znanih razloga ne možete to kazati. Moj Izvještaj je bio dobar, ali nije mogao biti usvojen, jer je neko moćan među Vama u svoje i Vaše ime prije sastanka donio odluku da više ne trebam biti selektor, a dio Vas (Komitet za hitnost) je tu bio samo da bi klimnuo glavom. Ako se pitate zašto Izvještaj nije mogao biti usvojen, i tu je odgovor jednostavan – samo zato što sam imao svoje vlastite kriterije prilikom odabira igrača za dvije utakmice na kojim sam vodio reprezentaciju. I to je jedina moja krivica. Druge nema.

Niko ne treba da se trudi i da uzroke moje smjene traži u fudbalskim razlozima. Niste mi dali vremena čak ni da pogriješim, a da ne kažem da je za projekat koji sam prezentirao, i koji je prihvaćen od strane igrača, trebalo vremena. Zar je pet treninga, od čega dva rekuperacijska, bilo dovoljno da se nekog kvalitetno ocijeni? Šta ste očekivali? Da je fudbal video igra na kojoj se stvari mijenjaju dodirom na dugme? Vašom odlukom koja nije viđena u svijetu fudbala pokušali ste me poniziti, a u suštini pokazali ste svoju vlastitu nemoć.

Ja ću ovo preboljeti i nastaviti, a šta ćemo sa Vama? I šta ćemo sa našim fudbalom? Šta ćemo sa novim selektorom? Hoćete li i njega smijeniti nakon jednog poraza ili ćete prema njemu koristiti druge kriterije, samo Vama znane?

Svjestan sam da se gotovo sve suštinske stvari mijenjaju više iznutra, nego iz vana, pa tako i naš fudbal. Vi ste unutar važne sportske organizacije i mnogo puta možete uticati na tok događaja.

Budite svjesni Vaše uloge u našem fudbalu i odgovornosti koju traži pozicija koju obavljate. Prestanite prihvatati unaprijed donesene odluke i zauzmite vlastiti stav o stvarima koje su od velike važnosti”, naveo je Kodro u pismu koje je poslao Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH.

Kodru će na klupi Zmajeva naslijediti Savo Milošević. Sutra će biti održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, kada bi ovaj nekadašnji reprezentativac Srbije rođen u Bijeljini trebao preuzeti reprezentaciju BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *