Zenički rudari ušli u jamu

Nakon jednodnevnog prekida rada u RMU Zenica, rudari druge smjene danas su ponovo ušli u jamske pogone te obnovili proizvodnju u zeničkim rudnicima – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

On napominje da su dobili obavijest da je iz vladajućeg društva JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovene prema Vladi Federacije BiH upućen zahtjev za produženje ugovora o radu za 74 rudara, kojima su jučer istekli ugovori na određeno vrijeme.

-Dobili smo obavijest da je upućen zahtjev te da će ga Vlada FBiH i podržati, a onda će EPBiH i naša uprava rješavati pitanje deblokade računa, koji je u petak blokiran zbog duga za PDV u iznosu 906.000 KM.

Ako saglasnost stigne sutra, računamo da bi ovih 74 radnika već u petak mogli ponovo početi raditi. Do tada će kolege raditi koliko mogu sa postojećim kadrom – kaže Vardo.

Najavljuje da će saglasnost Vlade FBiH sutra dobiti i 40-ak rudara, za koje je zahtjev za produženje ugovora o radu upućen u januaru i februaru ove godine. Saglasnost Vlade FBiH, ističe Vardo, sutra bi trebala stići za nastavak angažmana za ukupno 113 zeničkih rudara.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *