Zenički rudari još čekaju aprilsku plaću

Radnički neposluh rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, u koji su stupili 25. maja, još je na snazi, a rudari ni jutros nisu sišli u jamski pogon Raspotočje, u kojem će jedino i biti nastavljena proizvodnja u narednom periodu.

Očekivalo se da će krajem prošle sedmice biti obnovljena proizvodnja, a nakon odluke vladajućeg društva Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine da zeničkom rudniku odobri novac za isplatu svih blokada, osim za tužbe i izvršne sudske presude radnicima koji su još zaposleni u tom preduzeću.

Od njih se zahtijevalo da privremeno, do godinu dana, odustanu od blokade preduzeća te da im se potraživanja za doprinose po osnovu penziono-mirovinskog osiguranja isplate naknadno, prenosi Faktor.

– Ništa se nije promijenilo. Radnici nisu dobili plaću i njihova je odluka da neće krenuti na posao, dok ne dobiju novac za plaće na svoje račune. Sada je na bankama da što prije rasknjiže sve te naloge za isplatu, ali ne možemo prognozirati kada bi to moglo biti gotovo pa tako ni kada bi mogla biti obnovljena proizvodnja. Na neke stvari ne može se utjecati pa tako ni mi iz Sindikata – kaže predsjednik Sindikata pogona Raspotočje RMU Zenica Nedžad Duraković.

On ističe kako su spiskovi radnika za sastav brigada pripremljeni, ali se za obnovu proizvodnje čeka isplata aprilske plaće te nakanda za topli obrok.

Menadžment preduzeća, naime, prošle je sedmice donio odluku da će, zbog racionalizacije troškova, prvo na mjesec dana, a onda možda i zastalno, obustaviti rudarske radove u pogonu Stara jama, a svi proizvodni radnici iz tog pogona bit će prebačeni na rad u pogon Raspotočje, koji će, tako, imati dovoljno radne snage za proizvodnju na mjesečnom nivou od oko 35.000 tona.

Procjena je da bi ta proizvodnja bila dostatana za normalno funkcioniranje zeničkog rudnika, dok bi višak radnika bio zbrinut u sklopu socijalnog programa, koji je u pripremi. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *