Zenica: Sutkinja Kovačević osuđena za primanje mita

Sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević osuđena je na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i primanja dara, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) posredstvom Kantonalnog tužilaštva iz Zenice.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Kaknju sutkinji Kovačević je ujedno izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti sudije na pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na sudu u Zenici. Tužilaštvo je u optužnici navelo i da se sutkinja cjenkala za pravdu – tražila je više novca, ali je prihvatala i manje.

Istraga je pokrenuta na osnovu anonimne dojave o vansudskim aktivnostima sutkinje, a suđenje je počelo u novembru prošle godine.

Njena advokatica Maida Grizović je tvrdila da je Kovačević novac posuđivala te da tu nema „krivičnog djela nego se radi samo o povredi sudijske etike”.

Kovačević je u pravosuđu 20 godina. Sudijsko iskustvo je sticala u prekršajnim postupcima, a od decembra 2016. je radila na krivičnim predmetima. Suspendovana je u martu prošle godine. (CIN)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *