Zenica: Preminuo i treći pacijent od virusa gripe H1N1

Kantonalna bolnica Zenica potvrdila je da je 58-godišnji muškarac koji je proteklog vikenda preminuo na njihovom Odjelu za infektivne bolesti takođe bio zaražen virusom gripe tipa A (H1 -pandemijski soj).

To je, kako je kazao Feni načelnik tog odjela Ednan Drljević, treći dokazani smrtni slučaj u toj bolnici od istog virusa gripe ove sezone, a svi su preminuli u zadnje dvije sedmice.

-Pacijent je umro 1. februara, a i on je bolovao od više hroničnih bolesti. Trenutno na liječenju imamo dva pacijenta zaražena istim tipom virusa gripe, ali oni su u stabilnom stanju i uskoro bi trebali biti otpušteni kući, najavljuje Drljević.

Tim za utvrđivanje mjera na sprečavanju i suzbijanju širenja gripe KBZ, kaže Drljević, prati situaciju i u vezi mogućnosti pojave zaraze koronavirusom, a po naređenju Kantonalnog ministarstva zdravlja Zeničko-dobojskog kantona prije nekoliko dana formiran je Kantonalni štab za suzbijanje koronavirusa.

-Održali smo sastanke sa direktorima domova zdravlja i epidemiolozima u Kantonu. Sutra ćemo imati novi sastanak Štaba u KBZ-u, a naš Protokol za borbu protiv gripe poslali smo i Opštoj bolnici Tešanj, ističe Drljević, koji je jedan od članova Štaba ZDK.

KBZ je pripremio odgovarajući prostor, ukoliko se ukaže potreba, za liječenje oboljelih od koronavirusa, a potrebno je nabaviti i zaštitnu opremu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *