Žene u crnom podržale Žene Srebrenice na mirnim protestima u Tuzli (Foto)

Tačno mjesec prije obilježavanja godišnjice genocida Žene Srebrenice okupile su se na mirnom protestu u Tuzli. Podršku su im pružile i predstavnice Udruženja Žene u crnom, koje su u fokus stavile pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Žene u crnom danas su poručile da je presuda Ratku Mladiću obavezujuća za zemlju iz koje one dolaze, odnosno Srbiju, u smislu da prestane osporavati, falsifikovati i umanjivati odluku međunarodnih sudova pravde te da prestane ustupati prostor ratnim zločincima.

“Skupština Srbije mora prestati biti mjesto u kojem se obožavaju ratni zločinci, a ukoliko to ne radi jer poštuje dostojanstvo žrtava, potrebno je da to učini jer je obavezuju međunarodne odluke”, navela je Staša Zajović, predstavnica Žena u crnom.

Reakcija u Srbiji na presudu Mladiću, prema njenim riječima, pokazuje da je na djelu kontinuitet nekažnjivosti, ali i ideologije i prakse samogenocida, ne samo zato što je poricanje genocida njegova posljednja faza, već i što je to minium kojim bi ta država sebi mogla vratiti univerzalno lice ljudskosti.

“Slušajući žrtve, izražavam i dijelim njihovo mišljenje da presuda Mladiću nije dovoljna za zadovoljenje pravde, jer ona nije uključila genocid u šest općina, jer je zapravo do početka 1992. planiran, a kasnije i izvršen genocid, a završnica toga je genocid u Srebrenici. To je veoma važno zbog zajednice žrtava i univerzalne pravde”, poručila je Zajović.

Tokom današnjeg tradicionalnog mirnog okupljanja, članice Udruženja Žene Srebrenice podsjetile su javnost na stravične zločine i genocid u tom bh. gradiću koji se desio 11. jula 1995. godine.

One su danas naglasile da bi od BiH bilo pošteno da konačno usvoji zakon o negiranju genocida, čime bi porodice i žrtve u određenoj mjeri bile zaštićene od daljnjeg bola i patnje.

“Mi smo više premorene, a promukle smo tražeći pravdu. Imamo dovoljno institucija i pravnih kuća koje mogu nametnuti to da se genocid ne smije više negirati”, kazala je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice. (tl, kl, foto: dz)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *