Žene u crnom: Pamtimo opsadu Sarajeva

Članovi organizacije “Žene u crnom” poručile su danas kako pamte opsadu Sarajeva u povodu 28 godina od opsade Sarajeva i početka rata u Bosni i Hercegovini.

“Poslije priznanja BiH kao nezavisne države, 6. aprila 1992. godine, uslijedila je opsada Sarajeva od strane srpskih oružanih formacija. I pored toga što su UN proglasile grad Sarajevo zaštićenom zonom, započela je opsada grada koja je trajala 1.475 dana, tokom koje je ubijeno preko 11.000 odraslih osoba i preko 1.600 djece, a na grad je ispaljeno preko 480.000 projektila…”, naveli su iz te organizacije, te istakle kako je “Sarajevo postalo simbol za divljačko uništavanje gradova u ratu”.

Zato, kako navode, “Žene u crnom”, pamte stradanja ljudi u Sarajevu i ubijanje grada, izražavaju solidarnost i saosjećanje sa žrtvama, poštovanje i pijetet prema žrtvama te traže odgovornost za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, prije svega za zločine počinjene od strane srpskih oružanih formacija, kao i za sve ostale zločine, navedeno je u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *