Žena u Sjevernoj Makedoniji umrla poslije ujeda krpelja

Žena (27) iz Štipa umrla je od krimsko-kongoanske hemoragijske groznice nakon što je ujeo krpelj, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Sjeverne Makedonije.

Ta žena je, kako se navodi, poslije ujeda sama odstranila krpelja, a tek nakon pojave simptoma, nekoliko dana nakon ujeda, prvo je bila hospitalizovana u Štipu, a zatim u Skoplju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Šaban Memeti izjavio je da je virusološka laboratorija 27. jula dokazala krimsko-kongoansku hemoragijsku groznice kod pacijentkine koja je hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

„Riječ je o 27-godišnjoj ženi iz sela Kučica kod Štipa koja je preminula istog dana uslijed brzog napredovanja bolesti“, rekao je Memeti.

Dodao je da su pretraženi svi kontakti u njenoj porodici, da su uzeta četiri test materijala i da su svi bili negativni.

„Kontakti koji su srednjeg i visokog rizika biće pod zdravstvenim nadzorom narednih 14 dana“, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Sjeverne Makedonije, a prenijeli lokalni mediji. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *