Žena iz BiH krenula u Hrvatsku, policajci ostali u nevjerici kad su pregledali torbu

Skoro pola miliona maraka (dva miliona kuna) u eurima unijela je hrvatska državljanka dok je tijekom proteklog vikenda ulazila iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Dotična dama je 6. juna došla iz smjera Tomislavgrada na granični prijelaz Aržano te je tokom redovne kontrole putničkog prometa prešutjela carinicima da u ljubičastoj torbi koju je držala ispred nogu kod suvozačkog mjesta krije pravo bogatstvo.

Ona je bila putnica u osobnom automobilu hrvatskih registarskih oznaka, a pregledom njezine osobne prtljage u platnenim vrećama carinici su pronašli čak 258.600 eura koje je nezakonito pokušala unijeti u Europsku uniju, prenose hrvatski mediji.

Umjesto da je nastavila dalje u smjeru Ciste Provo, izdvojili su je iz prometa te protiv nje podnijeli optužni prijedlog Finansijskom inspektoratu Hrvatske zbog počinjena prekršaja iz članka 40. Zakona o deviznom poslovanju, a povezano s člankom 121. Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Policajci ostali u nevjerici kad su pregledali torbu

Tačnije, u članku 40. Zakona o deviznom poslovanju stoji da fizičke osobe koje ulaze u Europsku uniju ili izlaze iz nje preko Hrvatske, a pritom prenose gotovinu veću od 10.000 eura, dužne su istu prijaviti Carinskoj upravi u pisanom obliku na obrascu za prijavu koji se nalazi u svim carinskim uredima na graničnim prijelazima.

A prema članku 121. Zakona o sprječavanju pranja novca, pak, Carinska je uprava potom dužna o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovine većoj od 10.000 eura, obavijestiti najkasnije u roku od tri dana, Ured za sprječavanje pranja novca.

Vrtoglav iznos eura ženi je privremeno oduzet, a porijeklo novca i kome je dalje bio namijenjen tek se treba utvrditi te pritom provjeriti njezine navode kojima je pravdala posjedovanje tolike gotovine.(rsa,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *