BiH prva na Zapadnom Balkanu prema stopi smrtnosti od koronavirusa

0
466
(Foto: Ilustracija)

Prema istraživanju Univerziteta Džons Hopkins, provedenog početkom godine, BiH je među vodećim zemljama Zapadnog Balkana prema stopi smrtnosti od novog koronavirusa. No, domaći medicinski stručnjaci kažu da to ne moraju biti relevantni podaci, jer se u različitim državama prikupljaju različitim metodama.

Na sto hiljada stanovnika BiH je početkom godine imala 130 preminulih od Covida-19, a prema negativnoj statistici je bila među prvih deset zemalja svijeta i prva na Zapadnom Balkanu. Situacija je trenutno i gora, jer proteklih dana u oba entiteta imamo dvocifren broj smrtnih slučajeva u okviru 24 časa.

Infektolog Ednan Drljević napominje da je većina preminulih kod nas, osim infekcije koronavirusom, imala i druge bolesti.

-Ima mnogo bolesti koje su hroničnog toka, koje su se pogoršale, ima maligniteta koji se kasno otkriju, bolesti krvotvornih organa, bolesti bubrega, šećerne bolesti itd. Kad se sve to uzme i kad na to dođe i laksi oblik kovida, ta smrnost desi se i mjesec dana ranije nego što bi se inače desila i onda se sve to stavi pod kovid, a to ustvari nije istina”, rekao je infektolog Ednan Drljević.

Ljekare u BiH trenutno zabrinjava i podatak da pacijenti inficirani koronavirusom, za razliku od perioda kada smo imali prvi talas, veoma brzo stižu do respiratora i intenzivne medicinske njege, te da je uglavnom riječ o relativno mladim ljudima, koji nisu obuhvaćeni prvim krugom vakcinacije.

No, mi smo i jedna od rijetkih država koja se, osim sveobuhvatnom imunizacijom, ne može pohvaliti ni prisustvom lijekova.

-Srbija je nabavila sva četiri lijeka, pored pet vakcina. Mi smo zabranili i rendesivir”, istakao je imunolog Jasenko Karamedić.

Kada imamo nagli skok novozaraženih kao trenutno, situacija se ne može smiriti u naredna dva mjeseca, računica je epidemiologa. Naprotiv. Bolnički kapaciteti su popunjeni u svim većim medicinskim centrima u BiH, a medicinari na izmaku snaga. U UKC-u RS danas je među preminulim od posljedica zaraze koronavirusom i 45-godišnji muškarac koji nije imao hrnonična oboljenja.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here