Zelenski pozvao na proteste širom svijeta

Dođite iz svojih ureda, svojih domova, svojih škola i univerziteta, dođite u ime mira, dođite s ukrajinskim simbolima da podržite Ukrajinu, podržite slobodu, podržite život

0
82
Zelenski (Foto: Agencije)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je pozvao ljude širom svijeta da izađu na ulice i pokažu svoju podršku Ukrajini.

Ovaj poziv uputio je u svom videoobraćanju sinoć i to po prvi put na engleskom jeziku, uoči današnjeg NATO samita.

– Ruski rat nije bio samo protiv Ukrajine, već i protiv slobode ljudi posvuda i svijet je trebao zaustaviti rusku grubu upotrebu sile – rekao je, prenosi BBC.

– Dođite iz svojih ureda, svojih domova, svojih škola i univerziteta, dođite u ime mira, dođite s ukrajinskim simbolima da podržite Ukrajinu, podržite slobodu, podržite život – rekao je ukrajinski predsjednik.

Obraćanje Zelenskog uslijedilo je nekoliko sati prije samita NATO-a u Bruxellesu na kojem se očekuje da će se zapadne zemlje dogovoriti o pojačanju trupa u srednjoj i istočnoj Evropi kako bi ojačali odbranu bloka.

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovat će samitu u Bruxellesu koji se održava tačno mjesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here