Zdravstvene ustanove će se još načekati podjele donacija, a ljudi umiru

0
148

U jeku borbe s koronavirusom, dok su zdravstveni radnici na izmaku snaga i sa manjkom opreme, a sve je više zaraženih, respiratori iz donacije i oni Srebrene maline još su u skladištu – ukupno 140. Sudeći prema našim saznanjima, zdravstvene ustanove će se još načekati da dobiju ovu opremu.

Zdravstvene ustanove iz osam kantona u Federaciji već danima mole da im se dostave respiratori na raspolaganje. Iz Federalne uprave civilne zaštite obećavaju da će izvršiti podjelu, ali kad – ne preciziraju. Naime, da bi respiratori bili stavljeni u funkciju potrebno je izabrati kompaniju koja će izvršiti instalaciju uređaja, ali i obučiti osoblje.

“Ne mogu u ovom trenutku reći kada će tender biti objavljen, potrebno je još usaglasiti neke tehničke podatke za tendersku dokumentaciju, da bi to sve bilo u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, ali nastojat ćemo što prije”, kazao je Mustafa Kadribegović, rukovodilac FUCZ-a.

Osim za respiratorima, zdravstvene ustanove vape i za drugom medicinskom opremom, dok ona donirana istovremeno stoji u skladištima. Donacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je krajem maja stigla na aerodrom u Sarajevu. Tu je i danas. Skuplja prašinu dok građani BiH umiru. Da bi carinski postupak bio okončan, mora biti utvrđena pojedinačna vrijednost opreme.

“Samo se čeka to da dobijemo informaciju iz Ministarstva civilnih poslova BiH i čim ta informacija bude dostavljena, ovaj carinski postupak će biti završen i ta roba će moći ući u carinsko područje BiH i biti raspoređena onako kako je dogovoreno da se rasporedi”, objašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a BiH.

Na raspodjelu ove donacije će se, kako sada stvari stoje, još čekati. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH i danas bez zvaničnog odgovora. Njih, očito, ovaj problem ne zanima. I dok koronavirus uzima sve više maha, najodgovornijima se, kao i obično, ne žuri.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here