Zbog vrućina cijeli Balkan postat će nenaseljiva pustinja

0
560

Rijeke će skroz presušiti, na Alpama neće više biti ni snijega, dok će u Sibiru i Kanadi padaline i više temperature stvoriti idealne uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta

Na portalu Big Think objavljena je karta na kojoj se prikazuje kako će svijet izgledati kada prosječna godišnja temperatura bude četiri stupnja veća nego danas.

Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Europa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svijet u prosjeku godišnje bude topliji za samo četiri stepena, navodi Big Think.

Zapadna Antarktika više nije sami led i nije nenaseljiva. U novim zelenim područjima osnivat će se novi gradovi. Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir hranit će stotine miliona klimatskih migranata koji će biti prisiljeni naseljavati ta područja, navode znanstvenici.

U tekstu se navodi kako je ‘sada pravo vrijeme za kupnju nekretnina na Grenlandu, prije nego i on pozeleni’.

Mjesta na karti označena smeđom bojom predstavljaju teritorij koji će biti nenaseljiv zbog suša i ekstremnih vremenskih prilika, a među njima su istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike.

U Africi će poput njih završiti Madagaskar i Mozambik, u Aziji Indija i Pakistan, a napuštene će ostati Indokina i Indonezija.

Narančastom bojom označena su područja koja će postati nenaseljive pustinje, među kojima se nalazi cijeli Balkan, Austrija, Mađarska, Njemačka, Španija, Portugal… Odosno cijela južna Europa. Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa karta, na Alpama neće više biti ni snijega.

Crvena boja označava teritorij koji će zbog rasta razine mora biti potopljen. Pretpostavlja se da će četiri stupnja više temperature uzrokovati rast razine mora i do dva metra. Iako se na karti ne čini kao da je crveni teritorij velik, riječ je o gusto naseljenim područjima. Primjerice, u SAD-u je to više od deset posto njihovog stanovništva.

Svjetlozelena boja označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadna Antarktika, neprepoznatljiva i gusto naseljena. Novi Zeland će također postati jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

U Sibiru i Kanadi padavine i više temperature stvorit će idealne uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta, dok će utočište većini svjetske populacije ponuditi Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija.

Tamnozelena boja označava teritorij na kojem je moguće ponovno pošumljavanje, ali ni napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim točkama koristit će se za proizvodnju solarne energije, a crvenim tačkama za proizvodnju geotermalne energije.

Ogromne vjetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Sjevernog mora proizvodit će ostatak energije potrebne planeti.(hayat,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here