Vijesti Crna hronika

Zbog supruge predsjednika tuzlanskog SBB-a Nedžada Hamzića podignuta druga optužnica

U augustu 2018. godine provedena je konkursna procedura, nakon koje je Amela Hamzić primljena na neodređeno, na isto radno mjesto

1
939
Nedzad Hamzic, sada već bivši predsjednik SBB-a u Tuzli (Foto: Internet)

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle. Njima je zajedničko to da su zaposleni u Saobraćajnoj školi Tuzla, ali i to da su veoma bliski Savezu za bolju budućnost (SBB).

Njihova stranačka opredijeljenost u ovom slučaju je veoma važna jer su, kako saznaje Faktor, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, bili članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u Saobraćajnoj školi, a posao je dobila Amela Hamzić, supruga predsjednika SBB-a Tuzla i predsjednika Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Hamzić u ovoj priči nije jedini izabrani zvaničnik. Omer Delalić je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, a njegov SBB dio je većine koju predvodi Socijaldemokratska partije (SDP) Jasmin Imamovića.

Da sve bude gore, ovo je druga optužnica zbog zapošljavanja Hamzićeve supruge, o čemu je Faktor ranije pisao.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo TK tužilo je tadašnjeg direktora Elektrodistribucije Tuzla Mahira Nurkanovića, istaknutog člana SBB-a, da je, između ostalih, na poziciju u tom javnom preduzeću zaposlio Amelu Hamzić. Ona nije podizanje optužnice dočekala u Elektrodistribuciji, nego je nakon saznanja o pokrenutoj istrazi, prestala sa radom u ovoj državnoj firmi i početkom 2017. godine prijavila se Zavodu za zapošljavanje TK.

Posao nije dugo čekala jer se prijavila na konkurs u Saobraćajnoj školi Tuzla. Tu je zaposlena od 18. septembra 2017. godine na određeno, kao saradnik za ekonomsko-finansijske poslove.

U augustu 2018. godine provedena je konkursna procedura, nakon koje je Amela Hamzić primljena na neodređeno, na isto radno mjesto.

– Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uvjetima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima, a u zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang-listi kandidata. Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri – navodi se saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Nezvanično saznajemo da Amela Hamzić, pored toga što je imala srednju stručnu spremu, a njeni protivkandidati visoku, nije ispunjavala ni formalne uvjete, jer nije imala dovoljno radnog iskustva na poslovima koji su slični onome za koji je kandidirala. Ključni propust, kako saznajemo, napravili su prilikom bodovanja intervjua kandidata.

Upravo zbog činjenice da je zapošljavanje urađeno po stranačkoj liniji, odnosno ne iz razloga materijalne koristi, Tužilaštvo TK predložilo je da se, uz presudu, izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, kao i da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene. (J. Bojić, Faktor)

1 komentar

  1. Klasičan primjer kad vatrogasac dođe do vlasti, žena mora se zaposlit pa makar i nazor. Ovo je jedna od najvećih afera u kojoj bi trebao prvo biti uhapšen Nedžad kao organizator te svi izvršioci ovog krivičnog djela. Za primjer bi ih trebalo sve otpuatit , poslat kuci i zabranit da rade u javnom sektoru a Ovom glavatom Omeru i mandat oduzet kao i Nedžadu i trajno zabranit bavljenje politikom.
    Jbt pa koliko je vrijedna prva ,tj druga dama SBB Tuzla da se do sad 5 ljudi optužuje.
    Bice ovsje izgleda svega, krecu izgleda i mnogo suptilnije teme uakoro

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here