Zbog Rusije “pomjeraju” Božić: Glavna ukrajinska crkva mijenja kalendar

Glavna pravoslavna crkva u Ukrajini je objavila da će promijeniti kalendar tako da će se Božić slaviti 25. decembra. Ovim potezom žele se dodatno udaljiti od Rusije.

Ukrajinski kršćani, većinom pravoslavci, tradicionalno su slavili Božić 7. januara kao što je i običaj u većini pravoslavnih zemalja poput Rusije, koja je prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

– To se pitanje nametnulo kao rezultat ruske agresije, napisala je Ukrajinska pravoslavna crkva (OCU) na Facebooku i najavila da više neće koristiti julijanski kalendar.

Danas se julijanski kalendar dovodi u vezu s ruskom crkvenom kulturom, stoji u objavi.

Reformirani julijanski kalendar će OCU koristiti od 1. septembra, početka liturgijske godine. Crkva je rekla da će župe, ako će to htjeti, moći nastaviti koristiti stari julijanski kalendar.

Rezultati ankete koju je prošlog decembra provela ukrajinska vlada pokazali su da 59 posto od više od 1,5 miliona sudionika podržava prebacivanje proslave Božića na 25. decembra.

Ukrajinski ministar kulture je ranije izrazio podršku za promjenu kalendara, opisavši je kao “prikladnu zahtjevima našeg doba i javnog mnijenja”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *